Za kovid bolovanje najčešće 100 odsto plate: Poslodavci se bune i traže dotiranje države

10.02.2022

11:42

0

Čak 72 posto privatnih poslodavaca za kovid bolovanje zaposlenima plaća punu zaradu, tvrde u Uniji poslodavaca Srbije

Za kovid bolovanje najčešće 100 odsto plate: Poslodavci se bune i traže dotiranje države
Copyright Profimedia

Dve trećine poslodavaca plaća punu platu za kovid bolovanje, prema preporuci Vlade Srbije, kažu u Uniji poslodavaca Srbije (UPS) ali bi država trebalo da preuzme na sebe razliku između 65 odsto plate kao naknade za bolovanje i pune plate.

Velika većina anketiranih poslodavaca kao nelogičnu ocenjuje preporuku Vlade Srbije da firme isplaćuju 100 posto zarade radnicima obolelim od kovida, umesto 65 odsto koliko je standardno za bolovanje do mesec dana, i navode da se tako pravi razlika među radnicima sa različitim dijagnozama od koji neke predstavljaju daleko teža oboljenja nego što je (sada) kovid.

Anketirani poslodavci preporučili su nadležnima da donesu i sprovedu jasnu strategiju u borbi protiv pandemije i da intenzivno rade na postizanju visoke stope vakcinisanosti.

Male firme češće daju „punu platu“

Prema UPS-ovoj anketi u kojoj je učestovalo 300 direktora i poslodavaca u prethodna dva meseca 92 procenta preduzeća imalo je zaposlene na kovid bolovanjima, a od toga 72 posto poslodavaca isplaćivalo je puni iznos zarade za njih.

Anketa koju je UPS sproveo među poslodavcima pokazuje i da su mikro i mala preduzeća pune plate tokom kovid bolovanja isplatile u 81 posto slučajeva.

U anketi sprovedenoj sa skoro 300 vlasnika i direktora firmi utvrđeno je da je kod tri četvrtine poslodavaca, bolovanje zaposlenih trajalo je do tri nedelje, a kod četvrtine duže od toga.

Navodi se da je kod 65 posto anketiranih zabeležen gubitak usled odsustva zaposlenih zbog kovida.

Gubitaka je najviše u prerađivačkoj industriji, a gledano po veličini firme najviše su pogođena mikropreduzeća.

Za preraspodelu posla među preostalim zaposlenima se odlučio 72 posto poslodavaca, 15 posto je smanjilo obim poslovanja, a osam posto je angažovalo nove radnike.

Preporuka UPS je da država pomogne preduzećima pogođenih pandemijom i krizom tako što bi umanjila poreske obaveze i pomerila rokovi za njihovo plaćanje.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike