Kada se radi od kuće sve je pokriveno „povredom na radu“

10.12.2021

09:38

0

Kada radite od kuće a povredite se u sopstvenom domu to u razvijenim državama Evrope potpada pod „povredu na radu“ i pokriveno je osiguranjem

Kada se radi od kuće sve je pokriveno „povredom na radu“
Profimedia

Nemački sud doneo je presudu po kojoj je muškarac koji se okliznuo dok je hodao nekoliko metara od kreveta do „kućne kancelarije“ može da zahteva novac od osiguranja zbog „povrede na radu“, budući da je tehnički putovao na posao.

Čovek je radio od kuće i bio je na putu do radnog stola jedan sprat ispod spavaće sobe, naveo je u odluci Federalni socijalni sud, koji nadgleda pitanja socijalnog osiguranja.

Dok je hodao spiralnim stepenicama koje spajaju sobe, neimenovani muškarac se okliznuo, pao i povredio leđa.

Sud je primenio da je zaposleni obično počinjao radni dan u kućnoj kancelariji odmah i bez doručka, ali nije objasnio zašto je to relevantno za slučaj.

"Put na posao" od kreveta do stola

Međutim, kasnije je rečeno da je zakonsko osiguranje od nezgode omogućeno samo za “prvo” putovanje na posao, sugerišući tako da bi “putovanje” na doručak nakon što je neko već bio u kancelariji moglo biti odbijeno.

Osiguranje poslodavca je odbilo da pokrije zahtev. Dok se dva niža suda nisu saglasila oko toga da li je kratko putovanje bilo putovanje na posao, viši savezni socijalni sud je rekao da je utvrdio da je “prvo jutarnje putovanje od kreveta do kućne kancelarije put na posao za šta je predviđeno osiguranje”.

U presudi se navodi da je radnik “doživeo nesreću na poslu kada je ujutru pao na putu do svoje kućne kancelarije”.

U mnogim zemljama, kompanije imaju obavezu da brinu o svojim zaposlenima, bez obzira na to gde rade.

“Ako se osigurana delatnost obavlja u domaćinstvu osiguranog lica ili na drugoj lokaciji, osiguranje se obezbeđuje u istoj meri kao kada se delatnost obavlja u prostorijama kompanije”, naveo je Nemački savezni sud.

Nije jasno da li je muškarac radio od kuće zbog pandemije ili je to radio i ranije. U presudi se navodi da se zakon primenjuje na “radna mesta na daljinu”, koja su “kompjuterske radne stanice koje poslodavac trajno postavlja u privatnom posedu zaposlenih”.

BONUS VIDEO

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS