Ministar Mali: E-fakture će povećati konkurentnost privrede

27.05.2021

13:15 >> 14:01

0

I računovođama će biti lakše da se snalaze sa e-fakturama nego sa papirnim, naveo je ministar finansija

Ministar Mali: E-fakture će povećati konkurentnost privrede
Copyright Siniša Mali; FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/bs

Uvođenjem elektronskih faktura povećaćemo efikasnost i konkurentnost naše privrede, a time idemo ukorak sa inicijativama Evropske unije, rekao je danas ministar finansija Siniša Mali.

On je na prvom Okruglom stolu posvećenom predstavljanju sistema za elektronsko fakturisanje izjavio da će uvođenje ovih faktura doneti puno koristi privredi i društvu, jer se time dobijaju veća pravna sigurnost, veća efikasnost, a zbog smanjene upotrebe papira to će biti dobro i za ekologiju.

I računovođama će biti lakše da se snalaze sa e-fakturama nego sa papirnim, naveo je ministar, te dodao da kod uvođenja elektronskih faktura postoje tri roka, a da je prvi 1. januar 2022. godine do kada je javni sektor obavezan da izdaje i prima ove fakture između sebe.

Drugi rok je 1. jul 2022. godine kada je javni sektor u obavezi izdavanja i primanja e- faktura ka privredi a treći 1. januar 2023. godine kada će i privreda biti obavezna da privredi izdaje ove fakture i prima ih od nje.

Siniša Mali i Marko Čadež; FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/bs

– Sistem elektronskih faktura će se primenjivati na obveznike poreza na dodatu vrednost. Očekujemo da će i drugi privredni subjekti koji nisu obveznici prihvatiti ovaj sistem s obzirom na prednosti koje pruža, ali za njih on nije obavezan – pojasnio je ministar.

Dodao je da se uvođenjem ovog sistema ostvaruje još jedna velika korist za privredu, a to je i da će prijava za porez na dodatu vrednost biti automatska, pa ako se upare fakture, automatski će se istoga dana vraćati i PDV. Kao veoma važno je istakao da je sistem besplatan.

– Ukoliko neko želi da koristi usluge informacionih posrednika, on to može ali što se države tiče ovaj sistem je potpuno besplatan – rekao je Mali.

Dodao je da je zakon u skladu sa zakonom o informacionoj bezbednosti i sa direktivama EU. Ministar je kazao i da Srbija nezaustavljivo ide napred i da ćemo ove godine imati stopu rasta od najmanje šest i više odsto, po čemu bismo, tvrdi, bili prva ekonomija Evrope.

Naveo je i da će do kraja juna biti doneti svi podzakonski akti za sprovođenje ovog zakona.

Okrugli sto NALED-a na kojem je predstavljen novi sistem za elektronsko fakturisanje, E-fakture za konkurentniju privredu; FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/bs

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je podsetio da je odloženo vraćanje poreza na dodatu vrednost bilo veliki problem za privrednike, na šta su se oni često žalili, te da će buduće automatsko vraćanje poreza istog dana biti veliki dobitak za njih.

Kao povoljnost je naveo i to što će se uštedeti na papiru koji je do sada korišćen za papirne fakture, a što je svakako dobro i u smislu zaštite životne sredine.

– Dobro je i što smo se dogovorili oko faznog uvođenja i primenjivanja elektronskih faktura – rekao je Čadež, i dodao da je sada na redu zajednički rad na donošenju podzakonskih akata kao i edukacija za one koji će primenjivati elektronske fakture, a u čemu će pomoći Privredna komora Srbije.

Predsednik Saveza za fer konkurenciju NALED-a i direktor korporativnih poslova u Filip Morisu u Srbiji Ivan Miletić je kazao da primena Zakona o elektronskom fakturisanju ima dvostruki značaj. Jedan se ogleda u bržem razvoju privrede i celog društva, a drugi u smanjenju nelojalne konkurencije do čega će primena zakona dovesti.

Pročitajte još

Naveo je da je u zemljama koje su primenile zakon zabeleženo smanjenje troškova poslovanja i pomenuo primer Hrvatske gde je procenjeno da su operativni troškovi preduzeća smanjeni za 350 miliona evra godišnje.

Učesnicima Okruglog stola se putem video veze obratio i kopredsedavajući Evropskog udruženja pružalaca usluga e-fakturisanja Markus Laube navodeći da je u opticaju 530 milijardi faktura od kojih je samo 10 odsto prešlo u elektronski proces.

On je naveo i da su vodeće zemlje u primeni elektronskih faktura na području Južne Amerije, ali da je među vodećima i Italija.

Srbije je, prema njegovoj oceni, sada na niovu prosečnih zemalja, ali bi se primenom zakona koji reguliše ovu oblast mogla naći među vodećima.

Predstavnici Ministarstva finansija su učesnicima Okruglog stola odgovarali na konkretna pitanja vezana za primenu Zakona o elektronskom fakturisanju, demonstrirali kako korisnik može da se prijavi, kako se kreira korisnički nalog, šalje i prihvata elektronska faktura.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike