Počeo sa radom Venčur fond Telekoma Srbije: Pet miliona evra godišnje za startapove

05.02.2022

20:02

0

Na adresu Fonda pristiglo je 250 prijava a u konkurenciji je ostalo njih sedam

Počeo sa radom Venčur fond Telekoma Srbije: Pet miliona evra godišnje za startapove
Telekom Srbija - Copyright Telekom Srbija

Posle dobijanja licence zvanično je počeo da radi Telekom Srbija Fond preduzetničkog kapitala, kao prvi fond za finansiranje inovacija u Srbiji, ali i u ovom delu Evrope.

Fond preduzetničkog kapitala (Venture Capital Fund) je standarni način finansiranja gde velike korporacije ulažu u startap i digitalne ideje.

Osnivanjem ovakvih alternativnih investicionih fondova otvorena je mogućnost za finansiranje malih brzorastućih kompanija, koje ne mogu da ispune kreditne uslove banaka.

Primera radi, kada neko posluje u sveri telekomunikacija, gde je konkurencija nemilosrdna a tehnologija napreduje iz dana u dan, da bi se ostalo korak isped i korisnicima pružila usluga koju očekuju, opcija je ili kupovina najnovijih digitalnih rešenja u svetu, ili spajanje domaće pameti i kapitala i stvaranje domaćeg proizvoda. 

U Telekomu su se opredelili za ovo drugo.

- Mislim da će naš Fond, koji je otvoren za sve ideje napraviti baš to što treba. Pomoćiće ljudima u toj početnoj fazi. Obezbedili smo prvih 5 miliona evra i sada ostaje da vidimo koje su to prave ideje iza "kojih treba stati". Mi smo već ranije rekli da ćemo u narednih 5 godina mi minimalno investirati 25 miliona evra, istakao je Vladimir Lučić generalni direktor Telekoma.

Na adresu Fonda pristiglo je 250 prijava a u konkurenciji je ostalo njih sedam. Vrednovana je revolucionarnost tehnološeke inovacije, da li se proizvod može prodati na stranom tržištu. 

Iznos koji projekat može da dobije zavisi od toga koliko je startap kompaniji potrebno u toj fazi razvoja, nije ograničen ni njihov broj, jer je konkurs stalno otvoren.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike