"Legalna" pljačka države: Otkrivamo kako mašinski mozgovi iz SBB obračunavaju porez

15.01.2022

12:03

0

Sada je otkriveno da i uprkos narušenom tržišnom monopolu koji je uživala godinama, kompanija SBB uspeva poput reke ponornice, da pronađe rupe i pukotine u zakonu, kako bi se na sve načine domogla umanjenog obračuna za razne poreze

"Legalna" pljačka države: Otkrivamo kako mašinski mozgovi iz SBB obračunavaju porez
Profimedia

Svi građani Srbije svedoci su kako se već mesecima u određenom delu javnosti, naročito u medijima u vlasništvu United grupe, vodi sinhronizovana kampanja protiv Telekoma Srbije

Tendencija da se Telekom prestavi kao gubitaško preduzeće, koje se rasipa novcem građana i grca u dugovima, iako svi zvanični dokumenti pokazuju upravo suprotno, dolazi iz samo jednog razloga a to je neminovno jačanje Telekoma na svim tržištima. 

I vrapci na grani znaju da je vlasnik kompanije SBB upravo United grupa, koja nečasno i podlo, ali zaista grčevitom borbom posredstvom drugih kompanija koje ima u vlasništvu, pokušava da obmane građane Srbije i predstavi SBB žrtvom “zlog Telekoma”.

Profimedia
 

Sada je otkriveno da i uprkos narušenom tržišnom monopolu koji je uživala godinama, kompanija SBB uspeva poput reke ponornice, da pronađe rupe i pukotine u zakonu, kako bi se na sve načine domogla umanjenog obračuna za razne poreze. 

U nastavku otkrivamo neke od šema na osnovu kojih SBB uspeva da uplati manje novca u budžet Republike Srbije nego što bi to realno trebalo.

Poreski savetnici u SBB su izgleda započeli karijeru kao perači prozora

Prihodi “sirote kompanije” koja posluje u monopolskim uslovima Telekoma, u 2019. su bili čak 235 miliona evra a u 2020, godini pandemije, su porasli za milion evra. Ovde uočavamo da za razliku od 2000-ih godina, kako je jednom rekao Dragan Đilas, u našoj zemlji danas očigledno postoje ljudi koji mogu da izračunaju koliko je 20% od nekog broja. 

Ili su jednostavno knjigovođe SBB-a vanredni mašinski mozgovi, koji su karijere započeli perući prozore, poput nekih političara. Pa tako poslovnim rashodima, kojima privredno društvo optimizuje poreze u minimalnom iznosu od 80.000.000 evra, a što su rashodi koji nisu realni, budžet Republike Srbije biva oštećen za minimum 4 miliona evra na godišnjem nivou.

Oni ovim mahinacijama i predstavljanjem nerealnih troškova umanjuju poresku osnovicu, na osnovu koje se obračunava porez na dobit. Neki od poslovnih rashoda predstavljaju stavke poput reemitovanja programa, trošak amortizacije opreme ili poslovnih rashoda (povezana lica), što je posebno zanimljivo.

U finansijskim knjigama SBB-a jedno povezano pravno lice nam zvuči poznato

U revizorskom izveštaju do koga smo došli, navodi se da su u 2020. godini konstatovane dugoročne obaveze prema povezanim pravnim licima u iznosu od čak 295 miliona evra! 

Jedno od povezanih pravnih lica iz inostranstva je, gle čuda, United Group B.V. Holandija, od kojih je SBB uzeo dugoročni kredit na koji plaća kamatu. 

Da, dobro ste razumeli – SBB, u vlasništvu United grupe, pozajmljuje novac od United Group B.V. Holandija i na to uzima kamatu. 

Uz to, glavnica kredita je u fazi mirovanja (grejs period), što znači da se na kredit plaća pun iznos kamate. I sada bi običan čovek pomislio – firma sama sebi pozajmljuje novac i na to uzima kamatu, I to u punom iznosu!? Zar nije to bizarno? U svetu SBB-a, svako zašto ima svoje zato. 

Neplaćanjem glavnice kredita, stiču se uslovi za knjiženje kamata u punom iznosu i automatski se smanjuje ukupna dobit, a sledeći logičan korak je da je i porez na tu dobit manji. Tako je United grupa, koristeći mašinski mozak, smislila da na ovaj način prevari državu Srbiju i ošteti njene građane.

Tako su, recimo 2018. godine, prema revizorskom izveštaju, finansijski rashodi (kamate) bili 18.200.000 evra, 2019. 17 miliona, a prošle godine 15 miliona evra. 

Da pojasnimo, United grupa pozajmi sama sebi novac, na to plaća kamatu od nekoliko miliona evra i za toliko umanji osnovicu za obračunavanje poreza na dobit u Srbiji. Genijalno, zar ne?

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović
 

Holandija, Švajcarska… fali još samo Mauricijus

Ukoliko ste pomislili da su mašinci u SBB toliko ograničeni i da su u stanju da smisle kako samo da sami od sebe pozajme pare i tako umanje ukupnu osnovicu za obračunavanje poreza na dobit – prevarili ste se! 

Ukoliko pare mogu da se pozajmljuju od samog sebe, gospoda mašinci iz SBB-a bi vas upitala: a zašto onda sa samim sobom ne može da se sarađuje?! 

I tako dolazimo do dela revizorskog izveštaja gde apsolutno dominira poslovni rashod prema povezanom pravnom licu United Media AG Švajcarska. 

Poznata lica širom Evrope, potpuno otvorena za saradnju, zaista zvuči idilično… Najveća idila desila se upravo prošle godine, kada je iznos poslovnih rashoda prema povezanim pravnim licima iznosio neverovatnih 44 miliona evra, što u dinarima iznosi 5,2 milijarde. 

Ovde treba napomenuti da su revizori zaključili da se kompanije SBB zaista vodi onom parolom da svakoga dana budu barem malo bolji nego juče. 

Tako oni u svom izveštaju kažu da ova stavka u njihovim poslovnim knjigama iz godine u godinu raste I da je samo u odnosu na 2019. godinu razlika prošle godine bila 4,3 miliona evra. Još jedan primer kako neko ispadne mnogo pametan, a građani Srbije, uskraćeni za pun iznos poreza, ispadnu ni manje ni više nego – budale.

Za Srbiju nas SBB – Stvarno Baš Briga!

Ne može se reći da sve vidljivija nervoza u medijskim kompanijama u vlasništvu United medije nije razumljiva, imajući u vidu da konačno imaju barem neku konkurenciju u Srbiji. 

Ako se u obzir uzme da je ta konkurencija moćan i stabilan Telekom Srbije, koji više ne služi kao sredstvo za jačanje SBB-a što je apsolutno bio do 2014. godine, zaista je razumljiva brutalna negativna kampanja koja se protiv Telekoma vodi u “nezavisnim” i “profesionalnim” medijima. 

Telekom Srbije je kompanija u kojoj država ima svoj udeo i logično je da posluje u interesu građana Srbije. Isto tako je logično da privatna kompanija posluje u svom ličnom interesu, kako bi njihovi vlasnici bili što bogatiji i kako bi uvećavali svoj konto na računima širom zemaljske kugle. 

Međutim, to zaista nije nikakvo opravdanje za ovakvo izigravanje zakona Republike Srbije, kakvo je prikazano i dokazano u ovom tekstu. 

To takođe nije nikakvo opravdanje za uskraćivanje građana Srbije za nove bolnice, nove autoputeve, vrtiće i domove zdravlja – jer uz sve skrivene milione u okviru poreskih osnovica, mnogo kilometara puteva moglo je biti izgrađeno u našoj zemlji. 

Takođe, lični interes kojim se privatne kompanije vode ne može biti alibi za besomučne laži na račun Telekoma Srbija, koje se iz dana u dan plasiraju u javnosti, pod plaštom nekakve nezavisnosti medija i slobode govora. 

Za promenu, kompaniji SBB bi bilo najbolje da se, umesto što je očigledno unapred prihvatila poraz pa puca po svim šavovima, uključi u fer tržišnu utakmicu i bori se prsa u prsa sa Telekomom.

Međutim, građani Srbije zaista ne treba da brinu za gazde SBB-a. Oni su se sami uverili pre nekoliko dana da se ovako revnosnim skupljanjem miliona uskraćenog poreza kroz godine, direktno otetog od građana Srbije, može prikupiti pristojna svota novca.

Tolika da, kada shvate da su izgubili televizijska prava na prenos Premijer lige, koji će svi građani Srbije od septembra moći da gledaju na kanalima Arene sport, oni nađu rešenje. 

Pošto im je ego na izuzetno visokom nivou i odbijaju da gledaju najkvalitetniji fudbal na svetu na kanalima Telekoma, oni jednostavno odu u Englesku, pazare jedan premijerligaški klub pa umesto iz svoje fotelje na kanalima Arene, siroti, moraju da idu da gledaju utakmicu uživo.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam