Vesović: Slovenačke firme među prvima u Evropi investirale u našu automobilsku i prehrambenu industriju

02.02.2022

11:07

0

Trgovinska razmena Srbije i Slovenije dostigla je 1,4 milijarde evra, istaknuto je na poslovnom forumu ove dve zemlje

Vesović: Slovenačke firme među prvima u Evropi investirale u našu automobilsku i prehrambenu industriju
Mihailo Vesović, PKS - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Poslovni forum Srbija - Slovenija održava se danas u Beogradu uz učešće najvećih kompanija iz dve zemlje, a direktor sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u Privrednoj komori Srbije Mihailo Vesović je rekao na otvaranju da Srbija i Slovenija stalno unapređuju ekonomsku saradnju i da je robna razmena u 2021. iznosila 1,4 milijarde evra.

Specifičnost slovenačko-srpske saradnje ne ogleda se samo u trgovinskoj razmeni, već se ostvaruje i u domenu investicija, rekao je Vesović na forumu "Integracija zapadnog Balkana u ekonomski prostor EU".

Tanjug/Zoran Žestić
Mihailo Vesović (PKS) i Tine Kračun (direktor Instituta za strateška rešenja Slovenije)

On je ovom prilikom istakao da su slovenačke firme na našem tržištu prepoznale razvojnu šansu i među prvima u Evropi investirale u automobilsku i prehrambenu industriju u Srbiji.

Vesović je kazao da Slovenija pruža Srbiji jaku podršku za ulazak u EU i dodao da ova zemlja isto tako pruža podršku i razvoju ekonomije čitavog Zapadnog Balkana.

- Možemo da kažemo da u poslednjih 10 godina imamo konstantan rast ekonomske saradnje i on je negde između sedam i osam odsto na godišnjem nivou, i rast izvoza i uvoza - kazao je on.

Istakao je da je godina pandemije dosta usporila saradnju, ali da se ona sada vraća na nivo iz 2019. godine. Prema rečima Vesovića, Slovenija je za Srbiju 11. najznačajniji ekonomski partner, dok je Srbija među prvih 10 najvažnijih trgovinskih partnera Slovenije.

Tanjug/Zoran Žestić
 

Takođe, naveo je da je Slovenija dostigla 88 odsto BDP-a EU, a Srbija 42 odsto. On kaže i da Zapadni Balkan ima tržište od 18 miliona stanovnika i da je BDP po stanovniku nešto niži nego u Srbiji i iznosi 5.600 evra, i na nivou je od 36,4 odsto proseka EU.

Prema podacima iznetim na forumu, više od 4.000 firmi učestvuje u ekonomskoj saradnji između Srbije i Slovenije.U Sloveniji je, prema podacima slovenačkih institucija, registrovano 2.000 firmi u vlasništvu srpskih kompanija i državljana, a više od 500 srpskih kompanija u ovom trenutku ima ozbiljne poslovne operacije na slovenačkom tržištu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike