Ne sviđa mu se brojka o inflaciji: Erdogan smenio i glavnog statističara

29.01.2022

09:03

0

Autor: 24sedam

Posle objave o inflaciji višoj od 35 odsto, za kolji neki smatraju i da je potcenjena, predsednik Turske smenio šefa državne statistike

Ne sviđa mu se brojka o inflaciji: Erdogan smenio i glavnog statističara
Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan smenio je juče šefa državne nacionalne statističke agencije, nakon što je zvanična statistika objavila podatke o inflaciji.

Šef Nacionalnog zavoda za statistiku, Sait Erdal Dindžer, našao se na meti kritika pošto je početkom januara objavio podatke prema kojima je godišnja stopa inflacije iznosila 36,1 odsto, što je najviši nivo u poslednjih 19 godina.

Politička opozicija čak smatra da je ta cifra potcenjena, navodeći da je stvarno povećanje troškova života najmanje dvostruko veće.

U dekretu o smeni Erdogan nije objasnio svoju odluku, a na mesto Dindžera imenovan je Erhan Cetinkaja, bivši potpredsednika turskog bankarskog regulatora.

Lira na nizbrdici

Inflacija u Turskoj je skočila na više od 36 odsto što je rekord od septembra 2002. godine, a nacionalna valuta, lira, je izgubila veliki deo vrednosti.

Rast potrošačkih cena, više od sedam puta veći od vladinog prvobitnog cilja, objašnjava se padom turske lire u odnosu na dolar od gotovo 45 odsto na godišnjem nivou.

Erdogan, koji je u poslednjih nekoliko godina “oterao“ i guvernera centralne banke i nekoliko viceguvernera zbog suprostavljanju njegovoj ekonomskoj politici, u nezgodnoj situaciji 18 meseci pre predsedničkih izbora.

BONUS VIDEO

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti