Ekspanzija sajber kriminala: Najčešće mete zdravstvene ustanove, gubitak mere u milionima

05.08.2021

16:45 >> 17:11

0

Autor: S. G.

Izvor: Tanjug

Hakerski napadi u Evropi drastično porasli, a u pojedine istrage uključio se čak i američki FBI

Ekspanzija sajber kriminala: Najčešće mete zdravstvene ustanove, gubitak mere u milionima
Pixabay

Hakerski napadi u Evropi porasli su sa 432 u 2019. godine na 756 u prošloj godini, a u istragu o poreklu hakerskog napada na informatičku bazu podataka regije Lacio uključio se čak i američki FBI, piše agencija Ansa.

Kako navodi agencija, cilj je da se poređenjem podataka iz ranijih sličnih hakerskih napada u Italiji i drugim zemljama dođe do počinilaca.

Nakon konfuznih, i kako se pokazalo brzopletih, izjava prvog dana hakerskog napada, kada je optužena Rusija kao zemlja porekla ili ona koja pruža zaštitu hakerima, sada se otkrivaju nove činjenice. List “La Stampa” ironično prenosi reči predsednika regije Lacio Nikole Zingaretija koji je na konferenciji za medije tvrdio da se radi o “terorističkom aktu”.

U međuvremenu je utvrđeno da je virus u sistem ušao na sasvim banalan način: jedan zaposleni je otvorio mejl sa ponudom za godišnji odmor uz sniženje od 95 odsto.

Pročitajte još

Zaposleni koji je radio od kuće je otvorio mejl i igrao da bi došao do “nagrade” što je omogućilo virusu, odnosno hakerima da “uđu” u sistem. Tim povodom mediji pišu od važnom sigurnosnom pitanju, to jest činjenici da tako važan informatički sistem nije bio bolje zaštićen od hakerskih napada.

Prema podacima Evropske komisije, najčešći ciljevi hakerskih napada su zdravstvene ustanove. Takvi napadi koštaju preduzeća u proseku 4,24 miliona dolara, a zdravstvene ustanove čak i devet miliona dolara.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Najčitanije Vesti