Hakeri udaraju i na poljoprivredu: Mesari oprezno nastavili rad

03.06.2021

08:17 >> 08:49

0

Najveći svetski prerađivač mesa obnovio rad posle kompjuterskog napada u SAD

Hakeri udaraju i na poljoprivredu: Mesari oprezno nastavili rad
Copyright Pixabay/Jai79

Najveća svetska kompanija za preradu mesa obnovila je većinu proizvodnje posle kompjuterskog napada koji se dogodio prošlog vikenda, ali stručnjaci kažu da su ranjivosti njegovog i drugih sistema daleko od toga da su rešene.

„JBS“ nije rekao koliko je od od njegova 84 američka objekta bilo zatvoreno u ponedeljak i utorak zbog napada, al kaže da je njegova kanadska fabrika za preradu govedine počela da radi.

Drugi udar u mesec dana

Napad na mesnu industriju je drugi za mesec dana na ključnu američku infrastrukturu. U maju su hakeri za koje se smatra da nekažnjeno deluju iz Rusije i njoj bliskih zemalja, gotovo na nedelju dana zaustavili promet kroz “Kolonijalni cevovod”, najveći američki cevovod za motorno gorivo. To je izazvalo dugačke redove i paničnu kupovinu na benzinskim pumpama širom jugoistoka SAD. “Kolonijalni cevovod” je potvrdio da je hakerima platio 4,4 miliona dolara, a oni su mu potom dali šifru za deblokiranje njegovog kompjuterskog sistema koji su bili oteli.

Nemogućnost rada pogona zbog elektronske otmice odražava realnost da je moderna prerada mesa u velikoj meri automatizovana, kako radi sanitarne bezbednosti hrane, tako i radi zaštite radnika. Računari već obavljaju dobar deo posla i više faza proizvodnog procesa: porudžbine, obračun, slane i druge funkcije su sve elektronske, a time i ranjive.

Rusi bez milosti

U izjavi prošle noći, FBI je napad na prerađivača mesa “JBS”, čija je centrala u Brazilu, pripisao “REvilu”, bandi koja komunicira na ruskom i koja je poslednjih meseci zahtevala plaćanje nekih od najvećih otkupa da bi vlasniku vratila kontrolu nad njegovim blokiranim elektronskim sistemom, koju mu je otela. FBI je rekao da će uhvatiti tu grupu.

„JBS“ ima više od 150.000 zaposlenih širom sveta, a u SAD je drugi po veličini proizvođač govedine, svinjetine i piletine. Ako bi ta ogromna firma sasvim prestala da radi makar jedan dan, SAD bi izgubile skoro četvrtinu svojih kapaciteta za preradu govedine – 20.000 goveda.

Otmičari iz grupe REvil na svojoj veb stranici na darknetu nisu objavili ništa o tom hakovanju. Ali to nije neobično, jer takve grupe po pravilu ne objavljuju napade dok su u pregovorima sa žrtvama ili ako su im žrtve platile otkupninu.

U oktobru je predstavnik REvila koji se predstavlja kao UNKN (Nepoznati) rekao u intervjuu na mreži da će poljoprivredni sektor biti glavna meta te grupe. REvil je takođe zapretio da će aukcijom prodavati ukradene osetljive podatke svojih žrtava koje su odbile da plate.

Najnoviji napad je ciljao na servere koji podržavaju kompletan rad „JBS-a“ u Severnoj Americi i Australiji, ali rezervni serveri nisu bili pogođeni.

„JBS“ je prošle noći rekao da očekuje da će danas nastaviti proizvodnju u svim svojim pogonima i da će raditi “blizu punog kapaciteta” svog globalnog poslovanja.

Nije poznato da li je JBS platio otkup. Kompanija o tome nije ništa rekla, i nije odgovarala na pitanja o tome, a FBI i Bela kuća su odbili da komentarišu otkupninu.

Sekretarica za štampu Bele kuće Džen Psaki izjavila je u sredu da SAD razmatraju sve mogućnosti povodom tog napada, i da predsednik Džozef Bajden namerava da kaže ruskom lideru Vladimiru Putinu kada se sastanu u Evropi za dve nedelje, da je njegova zemlja utočišta kriminalaca.

Pročitajte još:

“Uveravam vas da ovo podižemo na najviši nivo”, rekla je Psaki. “Predsednik sigurno smatra da predsednik Putin treba da ima ulogu u zaustavljanju i sprečavanju ovakvih napada”.

Stručnjaci za sajber-bezbednost rekli su da su napadi na kritične sektore američke ekonomije dokaz da industrija godinama nije uzimala ozbiljno upozorenja.

Sajber-kriminalci koji su ranije bili aktivni u krađi ličnih podataka preko interneta i u bankarskim prevarama, preselili su se u otimanje kompjuterskih sistema sredinom prošle decenije, kada su razvijali sofisticirane programe koji su im to omogućavali.

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike