U Beogradu doneta nova pravila za članice Energetske zajednice Evrope

30.11.2021

15:07

0

Ministarski savet Energetske zajednice koji je danas održan u Beogradu doneo je više akata koji proizilaze iz paketa Evropske unije „Čista energija za sve Evropljane“

U Beogradu doneta nova pravila za članice Energetske zajednice Evrope
Copyright Pixabay

Ministarski savet Energetske zajednice doneo je dans nekoliko akata na osnovu paketa pod nazivom „Čista energija za sve Evropljane.

Kako je na konferenciji za novinare, posle sastanka, objasnio dosadašnji direktor sekretarijata Energetske zajednice, Janez Kopač, jedna od važnijih donetih odluka je Direktiva o tržištu električne energije koja daje puno više mogućnosti i ovlašćenja kupcima struje.

Prema njegovim rečima, Srbija je tu direktivu ove godine praktično već prenela u svoj pravni poredak

Izgleda malo ali je ogroman uspeh

- Druga važna stvar jeste Direktiva o obnovljivim izvorima energije, koja predviđa još intenzivniju orijentaciju prema obnovljivim izvorima energije i njihovoj upotrebi a treća je Direktiva o energetskoj efikasnosti koja takođe ima ambiciozne ciljeve - rekao je Kopač.

Dodao je da ta ambicija podrazumeva da se godišnje smanji finalna potrošnja energije u zemlji za 0,8 odsto, što je ogromno a direktiva stupa na snagu od 2024. godine.

Četvrti akt je Uredba o upravljanju koja predviđa kako se usklađuju nacionalne strategije za energetiku sa klimatskim promenama i slično a usvojena je i Mapa puta za dekarbonizaciju.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, koja je i predsedavala Samitom, je navela da se usvojene direktive odnose na ono što je ove godine rađeno u Srbiji a to je zelena agenda, dekarbonizacija i veće učešće obnovljivih izvora energije kao i podizanje energetske efikasnosti zemlje.

- Što se tiče zakona, Srbija je na to spremna a i što se tiče finansija u delu koji se odnosi na energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije a moraćemo puno da radimo na Mapi dekarbonizacije, pošto u narednih nekoliko godina, treba doneti zakonodavni okvir i videti kako ćemo finansirati naš proces dekarbonizacije - rekla je ona.

Dodala je da to nije samo pitanje Srbije već i ostalih članica Energetske zajednice.

Naglasila je da energetika ne može bez zaštite životne sredine i da će sve odluke koje budu donošene morati da se baziraju na zaštiti životne sredine.

Zamenica Generalnog direktorata za energetiku u Evropskoj komisiji Mehtild Vursdorfer je ocenila da se današnji samit može smatrati istorijskim jer je na njemu usvojen energetski paket, koji se odnosi na obnovljive izvore energije, energetsku efikasnost i energetsko tržište.

Na Samitu je za novog direktora Sekretarijata Energetske zajednice izabran Artur Lorkovski iz Poljske.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike