Ministarstvo za rad: Objavljen vodič za bezbedan i zdrav rad od kuće

18.01.2021

16:53

0

Autor: S. G.

Izvor: Tanjug

Vodič pruža poslodavcima koji su obezbedili rad od kuće svojim zaposlenima praktične smernice vezane za obaveze i odgovornosti poslodavaca i zaposlenih

Pixabay/StartupStockPhotos

Uprava za bezbednost i zdravlje na radu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, izradila je vodič za bezbedan i zdrav rad od kuće, sa ciljem da poslodavcima i radnicima olakša rad u novonastaloj situaciji, saopšteno je iz Ministarstva za rad.

Vodič je dostupan na sajtu Ministarstva, a poslodavcima koji su obezbedili rad od kuće svojim zaposlenima pruža praktične smernice vezane za obaveze i odgovornosti poslodavaca i zaposlenih, uslove koje radni prostor opredeljen kao radno mesto kod kuće treba da ispunjava.

Takođe i o brizi poslodavca o zdravlju svojih zaposlenih, uključujući i mentalno zdravlje, koju su dužni da vode i kada radnici rade od kuće, zatim proceni rizika i praćenju bezbednosti i zdravlja na radu, te prijava povreda na radu prilikom rada od kuće.

U vodiču za bezbedan i zdrav rad od kuće, između ostalog, navodi se da je za zaposlene koji rade od kuće potrebno da imaju prostoriju za rad (ukoliko uslovi to omogućavaju), odgovarajuću opremu za rad, da se organizuju na takav način da usklade porodične i poslovne obaveze, kao i da nepostojanje neposrednog kontakta sa poslodavcem i kolegama ne predstavlja prepreku za obavljanje poslova.

Pročitajte još

Takođe, poslodavac, u saradnji sa zaposlenim, treba da obezbedi dobre uslove za rad, vodi brigu o organizaciji rada, obezbedi opremu za rad (ukoliko je zaposleni nema u svom vlasništvu) potrebnu za obavljanje rada, vodi računa o radnom vremenu i odmorima koje je dužan da obezbedi, u skladu sa odredbama Zakona o radu.

U vodiču se navodi i da je pored preventivnih i kontrolnih mera koje treba primenjivati, neophodno obezbediti da se zaposleni odmore od korišćenja informacionih i komunikacionih tehnologija što je sastavni deo obuke za bezbedan i zdrav rad.

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti