Sa otvorenim vratima Balkan može da poveća BDP za dve trećine

21.12.2021

10:52

0

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji kaže da kroz zajedničku saradnju celog Zapadnog Balkana i tog regiona sa EU, može značajno dase poveća BDP u regionu

Sa otvorenim vratima Balkan može da poveća BDP za dve trećine
Oliver Varhelji Tanjug printscreen - Copyright Tanjug printscreen

Ceo Zapadni Balkan u inicijativi „Otvoreni Balkan“ mogao bi da poveća BDP celog regiona kroz zajedničko tržište čak za trećinu, istakao je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Kako je rekao, druga trećina BDP-a više u odnosu na sadašnji iznos BDP-a i regionu bi mogla da se dostigne kroz ekonomski investicioni plan koji EU nudio Zapadnom Balkanu, ali da on ne može da ima svoj pun potencijal i brzo podigne taj region ako se svi ne uključe u regionalnu saradnju koju predviđa Otvoreni Balkan.

Zapadni Balkan mora biti ceo

Zbog toga je važno, istakao je evropski komesar danas na sastanku „Otvorenog Balkana“ putem video linka, da je veoma važno da se u tu regionalnu inicijativu uključe i preostala tri partnera - Crna Gora, BiH i Priština.

- Moja poruka je vama trojici (Vučiću, Zaevu i Rami) da držite ovu  inicijativu i dalje otvorenom za ostale na ZB i kako bi i ostali partneri mogli da se pridruže Otvorenom Balkanu - rekao je evropski komesar i izrazio nadu da će se to veoma brzo i desiti.

Takođe, istakao je da džaba pojedine zemlje u regionu grade puteve i železnicu i razvijaju infrastrukturu i poboljšavaju svoje poslovne okruženje ako kamioni čekaju dugo na granicama i ako te zemlje međusobno ne priznaju jedna drugoj dozvole, diplome i drugo.

Varhelji je dodao je smo svi svedoci koliko je važna saradnja u vreme kovid pandemije.

Kazao je da je lako biti prijatelj Balkanu, kako je rekao, ako je neko sa Balkana, uz opasku da je on iz Mađarske i da zato može bolje da razume potrebe Balkana i na koji način EU može da pomogne Balkanu da raste mnogo brže i bude bliži EU.

Podsetio je da je pokrenut Berlinski proces  za veću regionalnu saradnju, pa tzv. Mali Šengen, kao i da je sada Otvoreni Balkan naslednik tih inicijativa za regionalnu saradnju.

- Drugi zaključak je da region želi da bude jedinstven u ekonomskom smislu, ali i socijalnom, želi da bude jedinstven kao što smo mi u EU - naglasio je Varhelji.

Kaže da se divi činjenici koliko se trojica lidera, Vučić, Rama i Zaev zalažu za „Otvoreni Balkan“ i dodao da je to prva inicijativa koja je došla izvorno sa ZB, kao i da je važno što su spremni da ga prošire i na ostale na ZB.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike