Balkansko tržište rada proradiće za tri meseca

21.12.2021

08:20

0

U naredna tri meseca zaživeće zajedničko tržište rada u okviru Otvorenog Balkana i postojaće jedinstvena radna dozvola, najavljuju iz PKS

Balkansko tržište rada proradiće za tri meseca
carina - Copyright ATA Images

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je jutros Tanjugu da se u Tirani danas potpisuje šest važnih sporazuma za program „Otvoreni Balkan“, koji su inicirali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Makedonije i Albanije, Zoran Zaev i Edi Rama, 4. novembra u Beogradu a koji se oblikuje dans u Palati Brigada u Tirani.

- Danas možemo da kažemo da od sutra krećemo u implementaciju, jer ćemo samim potpisivanjem ovih sporazuma, u roku od naredna tri meseca, već imati zajedničko tržište rada sa jedinstvenom radnom dozvolom - rekao je Čadež Tanjugu.

Dogovor po želji privrede

Dodao je da će zaživeti i mnogo drugih stari koje će olakšati trgovinu i da će lideri tri zemlje u toku dana objasniti privrednicima šta sve mogu da očekuju.

- Uspeli smo da odgovor politike bude ono što je privreda želela i to je zaista pravi dijalog. Nepuna dva meseca je prošlo i danas imamo konkretna rešenja koja štede novac i vreme i čine privredu konkurentnom - naveo je on.

U Palati Brigada biće popisano čak šest sporazuma: Sporazum o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu, Sporazum o povezivanju šema elektronske identifikacije građana ZB, Sporazum o saradnji u veterinarskoj, fitosanitarnoj i oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinje na ZB i Sporazum između Vlade Srbije i Saveta ministara Albanije o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednosti (AEOS).

Takođe, biće potpisan Sporazum između Vlade Severne Makedonije i Saveta ministara Albanije o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednosti (AEOS).

Šesti sporazum o saradnji akreditacionih tela biće potpisan na marginama samita.

U delegaciji Srbije su, pred predsenika Vučića i ministar finansija Siniša Mali i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike