Danas stupa na snagu novi Zakon o zaštiti potrošača: Majstori neće više moći da vas deru, a i nema više zivkanja zarad reklame

20.12.2021

06:46

0

Kazne za pravna lica idu od 300.000 do dva miliona dinara, za preduzetnika od 50.000 do 500.000 dinara, a za odgovorno lice u pravnom licu od 50.000 do 150.000 dinara

Danas stupa na snagu novi Zakon o zaštiti potrošača: Majstori neće više moći da vas deru, a i nema više zivkanja zarad reklame
Copyright Pixabay/Michal Jarmoluk

 Novi zakon o zaštiti potrošača stupa na snagu danas, 20. decembra. Najveća novina, registar "Ne zovi"(1), u procesu je nastajanja i biće uspostavljen u narednih 12 meseci.

Neke odredbe zakona, kao što su prekršajni nalozi (2), automatski će stupiti na snagu od danas, za reklamacije, neizdavanje računa i predračuna.

Ministarka Tajtna Matić je  naglasila da Zakon o zaštiti potrošača predviđa visoke kazne za određene prekršaje.

Kazne za pravna lica idu od 300.000 do dva miliona dinara, za preduzetnika od 50.000 do 500.000 dinara, a za odgovorno lice u pravnom licu od 50.000 do 150.000 dinara.

Majstori više neće moći da deru!

Takođe, prema ovom zakonu majstori za sve popravke skuplje od 5.000 dinara moraju da izdaju predračun, a da počnu da rade mogu tek kada dobiju pismenu saglasnost. 

Inspektorima je vraćena mogućnost pisanja prekršajne kazne za lakše prekršaje. Prekršilac, ako plati u roku od osam dana, plaća polovinu predviđene kazne. Za pravno lice kazna iznosi 50.000, za odgovorno lice u njemu 8.000, a 30.000 je za preduzetnika. 

Mladen Alfirović, pravni savetnik Nacionalne asocijacije potrošača, za 24sedam je nedavno izjavio kaže da je za potrošače najvažnije da pozovu registrovane majstore, kako bi mogli posle, ukoliko dođe do problema, da podnesu žalbu.

Od decembra majstori više ne smeju da se bahate, ali naš sagovornik navodi da građani kojima je potrebna usluga ipak moraju da prilikom ugovaranja posla dogovore cenu i da za to imaju dokaz, odnosno pisani trag kao što su mejl ili SMS. 

- Bez toga ništa. Nikakav usmeni dogovor preko telefona ne pije vodu, to ljudi moraju da znaju. U suprotnom neće moći da se žale niti Asocijaciji potrošača niti bilo kome drugom. Na licu mesta se navede šta sve mora da se radi i da se cena, makar okvirna. Po završetku posla majstor mora da vam da specifikaciju na kojoj je navedeno šta je predmet popravke, koja je cena, kao i koliko koštaju delovi - ističe Alfirović, i dodaje da je stvar dogovora da li će delove, ukoliko su potrebni, kupiti majstor ili mušterija.

Prema novom zakonu, ukoliko je račun veći od 5.000 dinara majstor mora da vam napiše račun, odnosno specifikaciju, ali ono što možda niste znali jeste to da kada dogovorite okvirnu cenu, konačni račun ne može biti veći od 15 odsto od dogovorene cene.

Zato, pamet u glavu i ne zovite neproverene majstore. 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike