Bum e-trgovine: Rast dinarskih plaćanja porastao 80 odsto u odnosu na 2020!

06.12.2021

16:26

0

E-trgovina je za devet meseci ove godine dostigla ceo prošlogodišnji rezultat, istakao je državni sekretar Ministarstva trgovine Uroš Kandić na predstavljanju Nacrta strategije trgovine za period do 2025. godine

Bum e-trgovine: Rast dinarskih plaćanja porastao 80 odsto u odnosu na 2020!
Profimedia - Copyright Profimedia

E-trgovina je za devet meseci ove godine dostigla ceo prošlogodišnji rezultat, a maloprodaja koja je 2020. imala rast od četiri odsto sada ima rast od 10 procenata, rekao je danas državni sekretar Ministarstva trgovine Uroš Kandić na predstavljanju Nacrta strategije trgovine za period do 2025. godine.

Kandić je podsetio da je pandemija donela rast e-trgovine, te da je prošle godine bilo 14 miliona transakcija, a u 2021. godini 18 miliona. On je dodao da je rast dinarskih plaćanja u e-trgovini veći za 80 odsto u odnosu na 2020. godinu.

- Nadamo se da će zahvaljujući povoljnoj regulativi i strategiji rast biti i u narednim godinama - rekao je on.

Kandić je naglasio da sektor trgovine u Srbiji generiše 15 odsto zaposlenih, te da ih je ove godine 360.000, što je za 15.000 više trgovaca nego prošle godine.

- Tržište Srbije je izuzetno perspektivno, najperspektivnije u regionu, ima prostora za još ozbiljnih trgovinskih lanaca - rekao je on i istakao da postoje najave dolazaka trgovinskih kuća.

Kako je istakao, strategija predviđa posebnu brigu za podršku trgovini na nerazvijenim područjima. Naveo je da će se kroz izmene i dopune Zakona o trgovini raditi na poboljšanju konkurentnosti.

Govoreći o Nacrtu strategije on je naglasio da taj dokument nije sveto pismo te da postoji spremnost predlagača da prihvati opravdane predloge.

Predsednik Odbora za privredu Veroljub Arsić koji je vodio skup zaključio je da će u narednom periodu do 2025. godine posebno značajno biti uređenje infrastrukture trgovine u ruralnim i nerazvijenim područijima.

Kao ostali prioriteti istaknuti su suzbijanje sive ekonomije, razvijanje elektronske trgovine, podrška malim trgovcima, digitalizacija i modernizacija veletrgovine.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike