Udruženje radnika na internetu: Produžiti važeći poreski model na još dve godine, mnogi frilenseri izgubili poslove tokom pandemije

10.11.2021

16:21

0

Mnogi frilenseri su izgubili poslove i da su im se prihodi značajno smanjili, dok je konkurencija sve veća u uslovima pandemije

Udruženje radnika na internetu: Produžiti važeći poreski model na još dve godine, mnogi frilenseri izgubili poslove tokom pandemije
Ilustracija - Copyright Pixabay

Udruženje radnika na internetu zatražilo je danas od vlade i nadležnih ministarstava da hitno razmotre i usvoje predlog rešenja za poreski tretman radnika na internetu koji prihode ostvaruju radeći putem interneta za strane poslodavce - da se produži trajanje važećeg poreskog modela na još dve godine.

Predsednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar je, u pismu dostavljenom medijima, podsetio da je ostalo manje od dva meseca do isteka najavljenog i obećanog roka, od strane vlade, za usvajanje zakonskog rešenja i roka u kojem oformljena radna grupa treba da pripremi predloge rešenja.

Pogačar tvrdi da je radna grupa održala samo jedan sastanak pre mesec dana, 8. oktobra, a da naredni sastanak još uvek nije zakazan.

Udruženje radnika na internetu smatra da na ovakav način, bez sastanaka radne grupe i mogućnosti da frilenserska udruženja daju doprinos za pronalaženje održivog i fer rešenja, nije moguće ni doći.

- Smatramo da radnici na internetu 1. januar ne mogu dočekati uz pristajanje na najgoru poresku računicu po kojoj je neoporeziv deo prihoda samo 18.300 dinara, a davanja državi uz pun iznos poreza i doprinosa, većini frilensera obuhvataju preko 50 odsto zarade, navedeno je u pismu.

Tvrdi da su već mnogi frilenseri izgubili poslove i da su im se prihodi značajno smanjili, dok je konkurencija sve veća u uslovima pandemije.

Kako je navedeno, od avgusta hiljade predavača engleskog jezika na tržištu Kine, gde većina srpskih predavača radi, već je izgubilo poslove.

Ti ljudi, kao i drugi frilenseri, uskoro treba da se suoče sa poreskim rešenjima za prethodni period, a ako se važeća poreska računica ne produži, zasigurno neće moći da plaćaju ni prošle obaveze, navode iz Udruženja.

Kako kaže Pogačar, jedino rešenje koje je održivo i izdrživo za desetine hiljada frilensera jeste ono koje stoji u važećem Zakonu o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana za period od 1. januara 2015. do 31. decembra 2021. godine.

- Zato zahtevamo da vlada prihvati naš predlog i produži trajanje važećeg poreskog modela na još dve godine s obzirom na to da ovo zakonsko rešenje zahteva dugoročan rad radne grupe sa velikim brojem zainteresovanih strana, kao i činjenicu da se na prvom sastanku radne grupe nije odmaklo dalje od onoga što je svim učesnicima bilo poznato u oktobru prošle godine, poručuju iz Udruženja.

Pogačar navodi da će, ukoliko vlada ne prihvati njihov zahtev, 1. januar označiti kraj bavljenja frilensingom i početak beznađa za hiljade građana koji na ovaj način privređuju.

Tražimo da se Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana, koji će biti usvojen do kraja godine, produži trajanje aktuelnog modela oporezivanja, kao i da se u najranijem roku vlada izjasni o tom zahtevu, poručilo je Udruženje radnika na internetu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike