„Jedan korak do solarnih panela“

19.08.2021

08:18 >> 09:00

0

Početkom septembra biće javni poziv za subvencionisanu ugradnju panela a procedura će biti jednostavna, najaljuju iz Ministarstva energetike

„Jedan korak do solarnih panela“
Copyright Pixabay/Maria Godfrida

– Očekujem da trećeg septembra raspišemo javni poziv za subvencije za ugradnju solarnih panela. Država će obezbediti 50 odsto sredstava, a drugu polovinu plaćaju građani – rekla je ministarka Zorana Mihajlović na RTS-u.

Istakla je da je do sada bilo potrebno šest meseci za dobijanje svih dozvola, te da sada više nema administrativnih procedura.

– Do solarnih panela dolazi se jednim korakom, tako što se građani obrate snabdevaču, u najvećem procentu je to „EPS Snabdevanje“, potpišu ugovor sa njima o proizvodnji električne energije i nakon pet dana budu povezani na mrežu – pojasnila je Mihajlovićeva.

Javni pozivi za zamenu stolarije

Javne pozive za zamenu stolarije, do danas, je raspisalo 11 opština i gradova, a do kraja meseca to će učiniti i preostalih 56 lokalnih samouprava koje učestvuju u projektu povećanja energetske efikasnosti, izjavila je ministarka.

Kako je saopšteno iz Ministarstva još osam opština i gradova sutra bi trebalo da raspišu poziv ka građanima.

Ministarka Mihajlović je istakla da neće biti povlašćenih, jer su kriterijumi jasno definisani pravilnicima koje su usvojile sve lokalne samouprave.

– Osnovni kriterijum je energent koji se koristi za grejanje, a svi koji koriste lož-ulje, mazut, ugalj, kao i oni koji koriste električnu energiju za grejanje, biće u prednosti, dok kada je reč o izolaciji, kriterijum je da li postoji termo izolacija ili ne – kazala je Mihajlović.

Pročitajte još:

Mihajlović navodi da kada se završe konkursi, ukoliko građani ne budu zadovolni, moći će da se žale opštinskim komisijama, ali da će i Ministarstvo ispitati pojedine slučajeve, kako bi se videlo da li za naredne javne pozive može dodatno da se pojednostavi procedura.

Ministarka je ponovila da će krajem novembra ili početkom decembra Ministarstvo raspisati još jedan javni poziv za zamenu stolarije i da se očekuje da bar milion domaćinstava učestvuje u narednim godinama u ovom projektu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike