Berze u raskoraku: Tržišta kapitala Azije u padu, zapadna ojačala

05.11.2021

09:48

0

Azijske berze su danas u minusu za razliku od zapadnih tržišta kapitala koja beleže nove rekorde

Berze u raskoraku: Tržišta kapitala Azije u padu, zapadna ojačala
Copyright Profimedia

Azijske berze ponovo su zabeležile pad, koji su vodile akcije kineskih firmi iz sektora nekretnina. Dolar je ojačao ove nedelje, pošto su se centralne banke širom sveta uzdržale od očekivanih agresivnih odluka neugodnih za tržišta.

Američka valuta je napredovala prema britanskoj funti, koja je pretrpela znatne gubitke nakon što je Banka Engleske (BoE) pomutila tržišno raspoloženje propustivši priliku da u četvrtak podigne svoje kamatne stope.

Kompanije razočarale

Najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI, bez japanskih, pao je za 0,14 posto, ali u odnosu na prošlu sedmicu ima nepromenjenu vrednost, dok je japanski Nikei potonuo za 0,7 procenata sa najvišeg mesečnog nivoa zabeleženog u četvrtak, zbog razočaravajućih izveštaja o zaradama proizvodnih kompanija, prenosi Rojters.

Nasuprot tome, tržišta akcija na globalnom nivou su u odličnoj formi, pri čemu je indeks MSCI, koji prati vrednost akcija širom sveta, dostigao juče najviši nivo svih vremena, zabeleživši četvrti uzastopni rekord na zatvaranju.

Ovaj svetski referentni pokazatelj je jutros na azijskom trgovanju stagnirao, a američki i evropski fjučersi su ostali čvrsti, pri čemu su fjučersi u panregionalnoj indeksnoj korpi EuroStoks 50 porasli za 0,08 odsto, a američki fjučersi S&P 500 e-mini su na  nepromenjenom nivou.

Brent malo pao

Na robnim berzama, nafta jutros beleži mešovito kretanje. Američka WTI nafta je ojačala za 0,34 posto na 79,05 dolara po barelu, dok je severnomorska nafta Brent oslabila za 0,1 procenat na 80,44 dolara po barelu, što je blizu njene najniže mesečne vrednosti. Pad nafte je pod uticajem izveštaja da će proizvodnja Saudijske Arabije uskoro premašiti 10 miliona barela dnevno prvi put od početka korona pandemije.

Berzanski poslenici iščekuju s nestrpljenjem zvanični izveštaj o zapošljavanju u SAD za oktobar, koji treba da bude objavljen kasnije danas. Tržišni analitičari kažu da će američki podaci o zapošljavanju ostati u fokusu i narednih meseci, jer će uticati na buduće odluke Federalnih rezervi.

Federalne rezerve su najavile početak zatezanja monetarne politike za kraj ovog meseca, a smanjenje kupovina obveznica će biti okončano do sredine sledeće godine.

Hongkoška berza je vršila najveći pritisak na današnju negativnu vrednosti azijskog regionalnog indeksa. Indeks Hang Seng je potonuo za 1,25 posto povučen padom cene HSBC banke, čije su se akcije, inače osetljive na kamatne stope, stropoštale za pet procenata nakon odluke BoE da odloži podizanje kamata.

Pored toga, na berzi u Hong Kongu su pale i akcije preduzeća iz sektora nekretnina, nakon što je objavljeno da je obustavljeno trgovanje akcijama kineskog građevinskog holdinga „Kaiša“.
Ova kompanija je u četvrtak saopštila da je jedna njena podružnica propustila rok za plaćanje dužničkih obaveza prema jednom fondu za upravljanje imovinom, što je najnoviji znak da se kriza likvidnosti u kineskom sektoru nekretnina produbljuje.

Indeks koji prati građevinske kompanije iz kontinentalne Kine koje su listirane na berzi u Hong Kongu pao je za 2,4 odsto.

Akcije na berzi u Šangaju su izgubile 0,6 posto vrednosti, dok je indeks najlikvidnijih kineskih kompanija skliznuo za 0,3 procenta.

Spot cena zlata je napredovala za 0,1 procenat, jer je pad prinosa na hartije od vrednosti pružio podršku ovoj nekamatonosnoj imovini.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike