Predlog budžeta za 2022. sutra na vladi: Veće plate i penzije, rekordna izdvajanja za kapitalne investicije

02.11.2021

12:15

0

Planirano je i da minimalna zarada od 1. januara bude veća za 9,4 odsto i da iznosi 35.012 dinara, podsetio je ministar finansija

Predlog budžeta za 2022. sutra na vladi: Veće plate i penzije, rekordna izdvajanja za kapitalne investicije
Ilustracija - Copyright 24sedam/Profimedia/Tanjug/Strahinja Aćimović

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će se predlog budžeta za 2022. godinu sutra naći pred Vladom Srbije i da je njime, između ostalog, predviđeno povećanje penzija, plata i minimalne zarade, kao i rekordna izdvajanja za kapitalne investicije, saopštilo je Ministarstvo finansija.

- Planirali smo povećanje plata za sve zaposlene u javnom sektoru, pri čemu će zaposleni u zdravstvu, vojsci i socijalnim službama dobiti povećanje od oko osam odsto, a ostali oko sedam procenata, što je u proseku oko 7,3 odsto - rekao je Mali gostujući na TV Pink.

Prosek zarade 618 evra

Podsetio je da će minimalna zarada od 1. januara biti veća za 9,4 odsto i da će iznositi 35.012 dinara, čime se podstiče rast i ostalih zarada.

- Projektovali smo da će prosečna zarada u Srbiji do kraja godine biti 618 evra i to obećanje ispunjavamo - rekao je Mali.

Naveo je i da su budžetom planirana sredstva za kapitalne investicije u iznosu od 486 milijardi dinara, što je više nego bilo kada ranije. Mali se osvrnuo i na rebalans budžeta koji je usvojen prošle sedmice i podsetio da imamo neuporedivo bolji rezultat nego što je planirano.

- Za deset meseci ove godine imamo deficit u budžetu od 98 milijardi dinara, a planirali smo 300 milijardi, što znači da je mnogo bolji rezultat nego što smo planirali - rekao je Mali.

Tanjug/Zoran Žestić/Pixabay
 

Podsetio je da su planirana i velika ulaganja u sport i izgradnju sportskih objekata, kao i da će biti uložena znatna sredstva i za rekonstrukciju Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj, kao i za domove zdravlja širom Srbije.

Dodatnih 20 evra u decembru

Osvrnuo se i na isplatu pomoći od 30 evra građanima, koja je počela juče za penzionere, korisnike socijalne pomoći i one koji služe zatvorsku kaznu, dok će danas i sutra novac biti na računima ostalih punoletnih građana.

Mali je naglasio da građani u decembru mogu očekivati i dodatnih 20 evra pomoći i podsetio da oni koji su se prijavili za 30 plus 30 evra, ne moraju da se ponovo prijavljuju, pošto će im pomoć biti automatski uplaćena.

Građani koji se nisu prijavili, a u međuvremenu su postali punoletni, mogu da se prijave za pomoć od 15. do 30. novembra.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike