Veće plate za lekare, sestre, vojnike, a u plusu i penzioneri: Koliko iznosi tačna računica zarada?

02.11.2021

06:33

0

Za sve zaposlene u javnom sektoru od 2022. plate će biti uvećane za sedam odsto, dok će lekarima, medicinskim sestrama i vojsci zarade porasti za osam odsto

Veće plate za lekare, sestre, vojnike, a u plusu i penzioneri: Koliko iznosi tačna računica zarada?
povecanje vojska lekari penzioneri - Copyright Profimedia/24sedam/Pixabay

U budžetu za 2022. godinu imamo dovoljno novca za povećanje plata za sve zaposlene u javnom sektoru, i to od sedam odsto, dok će za pripadnike vojske, one koji rade u zdravstvu i socijalnim službama, rast zarada iznositi osam odsto, istakao je juče ministar finansija Siniša Mali.

Takođe, prema njegovim rečima, u 2022. doći će i do povećanja penzija koje se usklađuju prema tzv. švajcarskoj formuli, i iznosiće 5,5 odsto.

Najstarijim sugrađanima pored ovog povećanja sleduje i dodatna pomoć od po 20.000 dinara na početku godine.

- Osnovni pokretač rasta prosečne zarade jeste minimalna zarada i zato hoćemo da i privatne firme i državne firme, one koje bolje posluju, s obzirom na rast BDP-a, da veći ili značajan deo tog uspeha preliju na radnike - naglasio je ministar, i dodao da će minimalna zarada od januara biti veća za 9,4 procenata, i da će iznositi 35.000 dinara.

Mali je naveo i da je stopa nezaposlenosti na nivou pre pandemije i da su izbegnuti katastrofalni scenariji koji su zadesili, kako je rekao, mnogo razvijenije zemlje i da je država kroz treći paket pomoći pokazala da je stabilna.

Kome koliko sleduje...

S obzirom na najavljena povećanja zarada u javnom sektoru, portal 24sedam napravio je tačnu računicu novih, uvećanih, plata za pojedina zanimanja od januara 2022. godine. Tako će, na primer, učitelji i nastavnici sa višegodišnjim iskustvom, koji sada u proseku zarađuju oko 66.000 dinara mesečno, sa povećanjem od sedam odsto od sledeće godine dobijati 70.620 dinara.

Profimedia
Medicinskom osoblju zarade veće za osam odsto

Administrativni radnici u javnom sektoru, čija je prosečna plata oko 45.000 dinara, imaće 48.150 dinara.

Najveći rast od osam odsto sleduje lekarima i medicinskim sestrama, kao i vojsci i zaposlenima u socijalnim službama. To znači da će medicinske sestre koje u proseku zarađuju oko 43.000 dinara mesečno, uz ovo povećanje imati platu od oko 46.440 dinara.

Lekari u Srbiji u proseku zarađuju po oko 80.000 dinara, pa će njihova mesečna primanja sa povišicom iznositi 86.400 dinara.

Što se tiče vojske, ako se uzme u obzir da u proseku zarađuju 55.000 dinara, sa povećanjem od oko osam odsto mesečno će dobijati platu od oko 59.400 dinara.

24sedam/Ilustracija/Pixabay
Penzinerima će primanja biti uvećana za 5,5 odsto, a sleduje im i po 20.000 dinara

Kada su u pitanju penzioneri, njihova mesečna primanja biće uvećana za 5,5 odsto, pa će tako oni sa 60.000 dinara penzije dobijati 63.300 dinara. Najstariji sugrađani koji imaju 30.000 dinara penziju, sa povišicom će imati 31.650 dinara.

Dalje rasterećenje zarada

Kada je reč o poslovanju privrede, ministar finansija kaže da su očekivanja da će ona dalje rasti, a da će se rast privrede reflektovati na zarade. Napominje i da će se raditi na daljem postepenom poreskom rasterećenju zarada.

On je naveo i da će zarada biti rasterećena za doprinose za PIO fond za oko 0,5 procenata.

- Dakle, smanjujemo pritisak na zarade da bismo podstakli rast privrede, zaposlenost i otvaranje radnih mesta, a s druge strane podižemo i zarade – rekao je Mali.

Inače, Ministarstvo finansija procenilo je da će već u januaru prosečna plata u Srbiji biti 618 evra.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike