Austrijanci i Hrvati se u pandemiji i krizi obogatili - štednjom

22.10.2021

09:58

0

Austrijska domaćinstva povećala imovinu jer se i ove godine manje troši a Hrvati uspevaju da „sa strane“ ostave više od 70 evra mesečno

Austrijanci i Hrvati se u pandemiji i krizi obogatili - štednjom
Copyright Pixabay

Zbog pada potrošnje usled korone za 7,2 odsto, Austrijanci su postali "bogatiji" - štedeći. Tako su domaćinstva ispod Alpa povećala svoju imovinu u prošloj godini za pet odsto, na ukupno 778 milijardi evra a u prvoj polovini ove dostigli su novu rekordnu vrednost - 799 milijardi evra.

U proseku su domaćinstva mesečno uštedela 273 evra više tokom prošle godine.
- Fenomen povećane štednje objašnjava se masivnim odustajanjem od potrošnje i ne sme zaseniti činjenicu da je pandemija stavila domaćinstva pred velike ekonomske izazove - ističe Johanes Turner iz Nacionalne banke (OeNB).

Po prvi put posle više godina su neto prihodi prošle godine pali za 0,7 odsto, što je 37 evra po domaćinstvu mesečno.

Međutim, istovremeno je opala potrošnja za čitavih 310 evra. Pre svega na turizam i gastronomiju se, usled zaključavanja, trošilo manje, i to za 168 evra mesečno. Izdaci za saobraćaj su bili za 89 evra manji, a za slobodno vreme i zabavu manji za 79 evra.

Hrvati štede 73 evra mesečno

„Bogatiji“ su u vreme pandemije i krize postali i Hrvati. Građani Hrvatske izdvajaju mesečno za štednju u proseku oko 73 evra, što je 15 posto više nego 2020. godine, pokazuje istraživanje o štednim navikama stanovništva, koje je u julu i avgustu ove godine sprovela agencija IMAS.

Prema rezultatima ankete, u kojoj je učestvovalo nešto više od 500 građana, period niskih kamatnih stopa koji traje već duže vreme, uticao je i na štedne navike stanovištva.

Četvrtina anketiranih je rekla da zbog toga ušteđeni novac drži na tekućem računu, 15 posto je novac uložilo u kupovinu nekretnine kao vid štednje, dok 37 odsto nije promenilo ništa.

Kada je reč o razlozima štednje, najviše ispitanika, 67 posto, štedi da bi stvorilo zalihu novca za nepredviđene situacije, 43 odsto želi da obezbedi finansijsku zaleđinu za sebe i porodicu, dok 18 procenata štedi za penziju, a 10 odsto za edukaciju i obrazovanje.

Manji procenat ispitanika štedi i za veće kupovine kao što su kuća ili stan, automobil i slično (16 odsto), a gotovo jednak broj štedi za putovanja (15 odsto).

Najviše anketiranih, 40 posto, štedi koristeći štedne račune, a svega tri posto njih ulaže svoja sredstva u nekretnine kao oblik štednje.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike