Na red stižu i poreski zakoni: Šta se sve menja i ko će po novim propisima imati veće troškove?

23.11.2020

16:04 >> 16:05

0

Pored pravnih i fizičkih lica, obveznici poreza na imovinu biće i otvoreni i alternativni investicioni fondovi. Takođe je predviđeno da se porez plaća i na

Na red stižu i poreski zakoni: Šta se sve menja i ko će po novim propisima imati veće troškove?
Copyright Profimedia

Skupština Srbije počeće sutra novu sednicu sa više tačaka dnevnog reda, među kojima su i izmene Zakona o porezima na imovinu, koje predviđaju da se od 1. januara 2021. neće plaćati porez na objekte za primarnu poljoprivrednu proizvodnju.

To se odnosi na objekte za smeštaj mehanizacije za poljoprivredu i repromaterijala, smeštaj i čuvanje gotovih poljoprivrednih proizvoda, na staje i objekte za gajenje određenih proizvoda, izjavila je Slavica Savičić iz Ministarstva finansija.

Uslov registracija

Ona je danas na sednici skupštinskog Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava rekla da za ostvarivanje poreskog oslobađanja za ove objekte i dalje neće uslov biti da je poljoprivredno gazdinstvo registrovano.

Savičićeva je rekla da se ključne izmene odnose i na to da će, pored pravnih i fizičkih lica, obveznici poreza na imovinu biti i otvoreni i alternativni investicioni fondovi. Takođe je predviđeno da se porez plaća i na nasleđe i poklon digitalne imovine.

Savičićeva je navela da je predviđeno da se od 1. janura 2022. nadležnost za utvrđivanje naplate i konrole poreza na nasleđe i poklon i poreza na prenos apsolutnih prava prenosi sa Poreske uprave na jedinice lokalne samouprave.

Velike promene u plaćanju poreza i za poljoprivrednike; Pixabay

Bolja komunikacija

Izmenama zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, koje će takođe biti na dnevnom redu sednice parlamenta, sistemom oporezivanja biće obuhvaćeni i otvoreni investicioni fondovi, odnosno alternativni investicioni fondovi.

Slavica Savičić je rekla da će dalje biti pojednostavljen poreski postupak i poboljšana elektronska komunikacija između poreskih oragana i poreskih obveznika.

Pročitajte još: Apel poslodavaca: Privredi potrebne nove mere da bi preživela, bolje da budu selektivne

Ona je navela da se bitna izmena odnosi na to da će i velikim poreskim dužnicima biti omogućeno da za poreske obaveze veće od 50 miliona dinara, umesto novčanih sredstava, Republika Srbija može preuzeti objekte.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike