Para na znanje: Harvard uvećao bogatstvo na više od 53 milijarde dolara

15.10.2021

07:18

0

Univerzitet Harvard, već najbogatiji na svetu, još je više uvećao svoju imovinu

Para na znanje: Harvard uvećao bogatstvo na više od 53 milijarde dolara
Copyright Pixabay

Univerzitet Harvard saopštio je da je u fiskalnoj godini koja je završena u junu ostvario dobit od 34 posto i tako povećao svoje bogatstvo na 53,2 milijarde dolara, preneli su američki mediji.

Univerzitet je povećanje dobiti, koje su njegovi zvaničnici ocenili kao izvanredan, ostvario ulaganjima u privatni i javni sektor.

Glavni menadžer za investicije i izvršni direktor  Harvard Menadžment Kompani (HMC), N. P. Narvekar, rekao je da bi ovogodišnja dobit bila dosta veća da je Univerzitet investirao u rizičnije poslove. On je, međutim, napomenuo da takav rezultat nije moguće ostvarivati svake godine.

Pixabay/ David Mark
Hamilton poslovna škola Univerziteta Harvard

Narvekar je u godišnjem finansijskom izveštaju Univerziteta naveo da je Harvard poslednjih godina rizikovao mnogo manje od drugih fakulteta.

- Drugim rečima, s obzirom na kretanja na tržištu u prošloj godini, značajno veći nivo rizika dramatično bi povećao zaradu HMC-a - rekao je Narvekar.

Tako je, na primer, MIT (Masačusets institjut of tehnolodži) u ovoj fiskalnoj godini ostvario dobit od 56 odsto, povećavši svoje bogatstvo na 27,4 milijarde dolara, a Braun Univerzitet sa 52 posto dobiti na 6,9 milijardi dolara.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike