Deca Beograda: Nikola Kent - Srbin koji je prestižni Harvard zamenio glumom i osvojio Holivud

19.09.2021

18:30 >> 19:06

0

Godinama je bio aktivan u IT industriji, napravio je i sopstveni biznis, ali je u nekom trenutku shvatio da je vreme za promenu

Deca Beograda: Nikola Kent - Srbin koji je prestižni Harvard zamenio glumom i osvojio Holivud
Copyright Printscreen/Instagram/nikolakent

Rođeni Beograđanin Nikola Kent u Ameriku se otisnuo krajem devedesetih godina prošlog veka kako bi se školovao na prestižnom Harvardu, ali ga je život odveo u drugom pravcu i danas se uspešno bavi glumom.

Naime, Nikola je dobio stipendiju na Harvardu u oblasti informatike, a školovanje je završio kao jedan od studenata generacije. Nakon uspešno završenih studija zaposlio se u Los Anđelesu.

Pročitajte još

Iako ga je gluma privlačila još od detinjstva, mislio je da se u toj profesiji ne može napraviti karijera, pa se posvetio nauci i tehnologiji. Godinama je bio aktivan u IT industriji, napravio je i sopstveni biznis, ali je u nekom trenutku shvatio da je vreme za promenu i počeo je da se bavi glumom.

Snimanje filma ga vratilo u Srbiju

Nakon uloga ostvarenih u hit seriji “Rej Donovan” i rimejka kultnog “Leptira”, Nikola Kent sada učestvuje u projektu “Heroji Halijarda-Vazdušni most”, jednom od najkompleksnijih i produkciono najzahtevnijih filmsko-televizijskih projekata koji se trenutno snimaju u Srbiji.

Nikola nije krio zadovoljstvo što ga je upravo gluma vratila u rodni grad, te je nedavno izjavio da je u Beogradu život opušteniji i mirniji, i da stiče utisak da ima više vremena za sve.

– Volim Beograd. To je grad u kome sam rođen, u kojem imam porodicu i prijatelje. Iako se grad znatno izmenio u poslednjih par decenija, postoji jedan prijatan podsvestan osećaj familijarnosti koji osetim čim sletim na beogradski aerodrom. Naročito mi prija to što je grad spontan, a to mi nedostaje u Los Anđelesu. Ovde ima par kafea, gde volim da se nalazim sa prijateljima i gde volim da sednem i pišem. Volim i reku, opušta me – rekao je Nikola nedavno za Euronews.

“Heroji Halijarda” vratili su ga u Srbiju, a igra ulogu Amerikanca srpskog porekla.

– Nakon skoro 30 godina provedenih u Americi, ovo je na neki način bila savršena uloga za mene. Igram lik Džordža Musulina, koji je istorijska ličnost i rođeni Amerikanac, čiji su roditelji srpskog porekla. Musulin je odigrao jednu od ključnih uloga u Operaciji Halijard – rekao je Kent u intervjuu za Euronews.

Priznaje da je pre samog angažovanja za film veoma malo znao o operaciji Halijard.

– Operacija Vazdušni most ili kako je u SAD poznata kao Operacija Halijard, je bila najveća spasilačka misija američkih pilota tokom Drugog svetskog rata na teritoriji Srbije. Spaseno je više od 500 savezničkih pilota. Početkom avgusta 1944. stigla je tročlana misija iz Barija, kojom je komandovao kapetan Džordž Musulin, a koju su još sačinjavali i poručnik Majkl Rajalić i narednik telegrafista Artur Džibilijan. Avioni za evakuaciju su stigli 10. avgusta. Tada su uspešno ukrcani piloti i manji broj američkih civila, koji su odleteli put Barija. Aerodrom za vreme evakuacije su obezbeđivale snage Prvog i Drugog ravnogorskog korpusa, omladinske brigade i oficirske škole – dodaje Kent.

Pročitajte još

Ističe da je ova priča decenijama bila “pod tepihom”, te da je “potrebno da se zna što više podataka naročito iz vremena Drugog svetskog rata”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike