Skuplja hrana gura indeks: Inflacija se približila gornjoj granici cilja

13.09.2021

12:50

0

Autor: G.M.Š.

Izvor: Tanjug

Mesečna inflacija u avgustu je bila 0,9 posto a međugodišnja je 4,3 odsto

Skuplja hrana gura indeks: Inflacija se približila gornjoj granici cilja
Pexels/ Anna Shvets

U Srbiji je inflacija porasla u avgustu 2021. godine za 0,9 posto na mesečnom nivou, a u odnosu na isti mese prošle godine za 4,3 procenta, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Time se godišnja inflacija veoma približila gornjoj granici koridora koji cilja Narodna banaka Srbije, od 4,5 odsto. Meta srpske centralne banke je tri odsto, sa dozvoljenim koridorom od plus/minus 1,5 odsto.

U NBS rekli su na poslednjoj prezentaciji početkom meseca da će domaća inflacija ostati i u narednom periodu u očekivanom koridoru, odnosno da je rast privremen.

Takvu ocenu zasnivaju na tome što je bazna inflacija (cene bez hrane i energenata), poslednjih meseci oko nivoa od dva odsto i prognoziraju da će se inflacija najverovatnije do kraja tekuće i u prvom tromesečju naredne godine kretati u gornjoj polovini ciljanog raspona a da drugog tromesečja 2022. godine trebalo bi da usledi njen pad.

Zbog ovakve procene NBS, za razliku od pojedinih centralnih banaka u regionu, nije povećavala referentnu kamatnu stopu (ostala je jedna odsto) već je nastavila da vodi podsticajnu monetarnu politiku.

Rast cena hrane i transporta, pad kod odeće i obuće

Potrošačke cene su prošlog meseca u poređenju sa decembrom 2020. godine povećane za 4,6 posto.

Pročitajte još:

U avgustu su, u odnosu na jul, najviše porasle cene hrane i bezalkoholnih pića i to dva procenta, zatim cene transporta za 0,9 posto, rekreacije i kulture za 0,8, stan, voda, električna energija, gas i druga goriva, i nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana za po 0,4 odsto.

Restorani i hoteli su poskupeli za 0,3 posto, a alkoholna pića i duvan, i obrazovanje zdravstvo za po 0,2 procenta.

S druge strane, cene odeće i obuće su pale za 0,8 odsto na mesečnom nivou.
Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale, kaže zvanična statistika.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam