Glas za Georgijevu: MMF bezrezervno podržao direktorku

12.10.2021

07:49

0

Međunarodni monetarni fond je saopštio da ima "puno poverenje" u vođstvo svoje izvršne direktorke Kristaline Georgijeve, odbacivši optužbe koje protiv nje imaju u Svetskoj banci

Glas za Georgijevu: MMF bezrezervno podržao direktorku
Copyright Kristalina Georgieva; AP Photo/Jens Meyer, File

U Svetskoj banci se vodi istraga protiv nekadašnje direktorke Kristaline Georgijeve, u kojoj je nezavisni istražioci optužuju da je uticala na izmenu podataka za dans kontroverznu "Duing biznis" listu u korist Kine.

 

- Nakon što je sagledao sve predočene dokaze, Izvršni odbor potvrđuje svoje puno poverenje u vođstvo generalne direktorke i njenu spremnost da nastavi da efikasno obavlja svoje dužnosti - navodi se u saopštenju MMF-a, objavljenom sinoć, prenosi CNBC.

 

Fond je ocenio da argumenti izneti u okviru istrage o nameštanju podataka za publikaciju "Duing biznis" Svetske banke, "nisu ubedljivo dokazali da je generalna direktorka imala neprimerenu ulogu“ u toj aferi.

Georgijeva je na čelu MMF-a od oktobra 2019. godine, a pre toga je od 2017. bila na funkciji šefa Svetske banke.

Ministarka finansija SAD-a Dženet Jelen je, u odvojenom saopštenju, navela da bez "daljih direktnih dokaza u vezi sa ulogom Georgijeve nema osnova za promenu rukovodstva MMF-a".
Rojters, međutim, izveštava da je Jelenova, upozorila da će pomno pratiti dalje aktivnosti Georgijeve u MMF-u i procenjivati sve nove činjenice ili nalaze, te pozvala na proaktivne korake za jačanje integriteta i verodostojnosti podataka te međunarodne finansijske institucije.

Georgijeva, koja je kategorično negirala bilo kakvu ličnu ulogu u nameštanju podataka za "Duing biznis" izveštaj, pozdravila je odluku Izvršnog odbora MMF-a i izrazila zadovoljstvo što su se članovi tog tela složili da su optužbe protiv nje neosnovane.

- Ovo je očigledno bila teška epizoda za mene lično. Želim da izrazim svoju nepokolebljivu podršku nezavisnosti i integritetu institucija kao što su Svetska banka i MMF, i poštovanje prema svima onima koji su posvećeni zaštiti vrednosti na kojima su ove organizacije utemeljene - poručila je ona u saopštenju.

Etički komitet Svetske banke angažovao je advokatsku firmu „Vilmer Hejl“ da istraži nepravilnosti vezane za pripremu podataka za publikaciju "Duing biznis" i da ispita  potencijalnu ulogu svoje tadašnje direktorke Kristaline Georgijeve u nameštanje pokazatelja kojima je favorizovana Kina.

Advokatska kuća je u izveštaju o istrazi navela da se tokom svog mandata u Svetskoj banci „Georgijeva direktno uključila u poboljšavanje kinesko rangiranja" na listi "Duing biznis" o poslovnoj klimi u pojedinačnim zemljama sveta.

Svetska banka je otkazala dalje izdavanje "Duing biznis" izveštaja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike