Stopirano zbog nameštanja: Ni ove godine nema Duing biznis liste Svetske banke

17.09.2021

08:09 >> 09:10

0

Svetska banka obustavila je objavljivanje čuvene liste zemalja po kvalitetu uslova za poslovanje zbog neregularnosti u izboru za 2018. i 2020. godine, prenose

Stopirano zbog nameštanja: Ni ove godine nema Duing biznis liste Svetske banke
Copyright Profimedia

Svetska banka ni ove godine neće objaviti čuvenu „Duing biznis“ listu (Doing Business) zbog brojnih neregularnosti utvrđenih u podacima objavljenim u izveštajima za 2018. i 2020. godinu. Formalno, lista nije ukinuta već je iz Svetske banke najavljeno da se ona neće objavljivati dok se ne uradi revizija poslednjih pet izveštaja.

Foto: Vikimedia

Lista koja se objavljuje s jeseni svake godine predstavlja rangiranje zemalja po ekonomskim reformama i važećim propisima u desetak kategorija.

Sada je zbog liste, odnosno maniupulacije podacima, na udaru Kristalina Georgijeva, bivša izvršna direktorka Svetske banke 2017-19. i v.d. direktora banke nakon ostavke predsednika banke Džim Jong Kima 2019.. Georgijeva je danas šefica Međunarodnog monetarnog fonda.

Njenu ulogu ispituje etički komitet Banke na osnovu istrage koju je sprovela advokatska firma “Vilmer Hejl“ a u kojoj su pronađene manipulacije podacima u korist boljeg rangiranja Kine za 2018. godinu, trećeg najvećeg „vlasnika“, Svetske banke, nakon SAD i Japana.

Sudeći prema izveštaju istrage, Peking se žalio zbog toga što je 2017. završio samo na 78. mestu Duing biznis liste, pa mu je za sledeću godinu skor popravljen na osnovu pritisaka na analitičare same Georgijeve. U istrazi se pominje i „budženje“ rezultata Saudijske Arabije u izveštaju za 2020. godinu (objavljenom 2019.).

Screenshot: World Bank

Šefica MMF-a Kristalina Georgieva odmah je osporila nalaze nezavisne istrage.

Srbija je 2019. na Duing listi bila na 44. mestu od 190 zemalja, za četiri pozicije bolje rangirana nego godinu dana ranije.

Problematična već neko vreme

Skandal sa nameštanjem rezultata, međutim, nije od pre nekoliko godina, već traje mnogo duže. Pol Romer, tada vodeći ekonomista Svetske banke, je još početkom 2018. rekao za “Volstrit džurnal” da je izgubio veru u integritet indeksa Duing biznis. Dao je ostavku i javno se ogradio od nelogičnih rezultata o uspehu nekih zemalja. Tada je na tapetu bio Čile.

Helmut Rajzen, bivši šef istraživanja razvojnog centra OECD-a, pre godinu dana je u tekstu u onlajn magazinu “Međunarodna politika i društvo” ocenio da je i bilo vreme da se prestane sa izradom Duing biznisa, jer se tim indeksom manipulisalo radi guranja neoliberalnih politika.

Poverenje je sve

Poverenje u istraživanja Svetske banke je od vitalnog značaja. Istraživanje Svetske banke informiše kreatore politika, pomaže zemljama da donose bolje odluke na osnovu ovih informacija i omogućava zainteresovanim stranama da preciznije mere ekonomska i društvena poboljšanja. Takva istraživanja su takođe bila dragoceno oruđe za privatni sektor, civilno društvo, akademsku zajednicu, novinare i druge, proširujući razumevanje globalnih pitanja”, navela je Svetska banka.

I on je istakao primer Čilea, gde se indeksom politički manipulisalo na štetu socijalističke predsednice i ta zemlja je padala na globalnoj listi kada su na vlasti socijalisti a rasla pod konzervativcima.

‒ Čile međutim nije jedini. Tako se pokazalo da je indijski rast na listi, koji je slavio premijer te zemlje Narendra Modi, rekavši da je Indija najveća demokratija u svetu i najbrže rastuća ekonomija, u najvećoj meri bio rezultat metodoloških promena. Indija je skočila na listi samo zahvaljujući novim indikatorima dok je Saudijska Arabija popravila poziciju u izveštaju Duing biznis 2019. nakon što je kupila dosta oružja od SAD ‒ naveo je Rajzen u svom članku.

Pročitajte još:

On kaže i da političare ne interesuju nijanse već koriste međunarodna rangiranja da potkrepe svoje argumente. Posebno štetan indikator usmeren na globalne investitore podstakao je siromašne zemlje da drže poreze niskim i da ih samo neznatno regulišu.

Indeks Duing biznis tako je pokrenuo trku siromašnih zemalja jer je signalizirao da će pobednici dobiti direktne strane investicije, iako su investitorima od poreskih stopa mnogo važniji stabilnost, pouzdanost i jasna regulativa.

– Duing biznis često stvara pogrešne podsticaje, poput nagrađivanja zemalja koje imaju niske poreze ‒ rekao je Rajzen.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike