Vučić: Imamo najjeftiniju struju, imaćemo i gasa za industriju i grejanje

09.10.2021

10:31

0

Autor: 24sedam

Predsednik Republike umiruje javnost i kaže da se u Srbiji pomno prati situacija i da se neće mnogo osetiti aktuelna energetska kriza u Evropi

Vučić: Imamo najjeftiniju struju, imaćemo i gasa za industriju i grejanje
Copyright Aleksandar Vučić/Profimedia

- Učinićemo sve da građani budu sigurni da imaju toplu zimu, dovoljno gasa, struje, da neće biti isključenja, kakvih će biti svakako u drugim zemljama – rekao je predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić, nakon sednice Predsedništva stranke.

Vučić je kazao da je Srbija obezbedila i dovoljne količine gasa, da svoje struje ima dovoljno a da je obezbeđen i interventan uvoz ukoliko zatreba, iz Srpske.

Vučić kaže da građani Srbije plaćaju najnižu cenu struje u Evropi, zbog toga što je subvencioniše država, i da će tako ostati ali da će nas svakako pogađati događaji na evropskom i svetskom tržištu struje jer će se uvećavati cene drugih stvari, kao što je građevinski materijal.

Građani da ne brinu, a spasava se i privreda

Predsednik je poručio da građani Srbije ne moraju da brinu, da će imati tople domove, dovoljno struje i gasa i da cene neće rasti. I privreda će biti „što više zaštićena“ od porasta cena energenata na tržištu.

Situacija u Srbiji je bolja nego u Evropi jer tamo nisu na vreme pravili dugoročne ugovore sa Rusima.

- Sa drugima nisu ni mogli, tako da su ostali bez gasa, a cena je sada skočila višestruko. Mi smo napravili pravi potez gradeći gasovod uprkos svim pritiscima spolja, kroz koji je gas potekao 1. oktobra, i koji perfektno funkcioniše – istakao je Vučić.

Predsednik je naveo da iz tog gasovoda uzimamo deo gasa za potrošnju i skladište u Banatskom Dvoru a ostalo ide drugim zemljama jer smo sada i tranzitna zemlja za gas.

- Isporučujemo Mađarima, sebi uzimamo na dnevnom nivou od 6,3 do devet miliona kubnih metara gasa u piku. U ovom trenutku imamo gasa oko 250 miliona kubnih metara koje utiskujemo u Banatski Dvor, a imamo i za „ne daj Bože“. Danas ne trošimo iz Banatskog Dvora, već iz onog što nam regularno dolazi gasovodom tj. koristimo ono što već imamo, a viškove ubacujemo u Banatski dvor - rekao je Vučić.

Istakao je da je važno da sa Rusima produžimo dugoročni ugovor i obezbedimo da cena ostane na dosadašnjem nivou od 270 , „što je strašno važno za industriju“.

- Važno je da privreda ne pada, jer će se sve ovo dramatično odraziti na privredu kada imate visoke cene energenata - naglasio je Vučić.

On je rekao da se gleda sve kako bi se pomoglo privrednicima, da se razgovara sa svima, jer imamo liberalizovano tržište struje (za privredu) i da smo uspeli u poslednja dva dana da spustimo cenu industriji

Napominje i da je odluka o tome da se ne gase ugljenokopi bila izuzetno dobra, i da je zbog toga na primer i Poljska imala najnižu cenu električne energije, dok su drugi u problemu i sada pokušavaju da vrate ugljenokope.

Vučić je rekao i da vetar i solar nisu dovoljni kao zamena za termoelektrane i da Srbija zato razgovara sa Amerikancima i Emiratima kako bi se 15 odsto podigli i kapaciteti proizvodnje električne energije.

- Ljudi ne treba da brinu, nismo uništili svoje resurse. Nećemo ni Kolubaru ni Kostolac da zatvaramo, zato danas imamo struju - poručio je predsednik Republike.
 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike