„Nećete se smrznuti“: Brisel smiruje potrošače u vezi sa nestašicom gasa

06.10.2021

10:44

0

EU ima dovoljne zalihe gasa za zimu, tvrdi komesarka za energetiku

„Nećete se smrznuti“: Brisel smiruje potrošače u vezi sa nestašicom gasa
Copyright Profimedia

Zemlje Evropske unije imaju dovoljno zalihe gasa za zimu, a skok cena na berzanskom tržištu ukazuje na potrebu za brzim prelaskom na obnovljive izvore i reformu gasnog tržišta EU, izjavila je danas evropska komesarka za energetiku Kadri Simson.

- Zalihe u podzemnim skladištima gasa su iznad 75 posto širom Evrope. Ovaj nivo je niži od desetogodišnjeg proseka, ali je dovoljan da pokrije potrebe tokom zimske sezone - rekla je ona u Evropskom parlamentu, prenosi Rojters.

Kako do stabilne cene i ponude

Učestvujući u debati o rastu cena gasa za domaćinstva i privredu, koji pogađa najsiromašnije građane EU i koji utiče na odluke o poslovnim ulaganjima i preti da uspori ekonomski oporavak, Simson je najavila da će uskoro predstaviti plan za reformu tržišta gasa 27-članog bloka.

- Do kraja godine ću predložiti reformu tržišta gasa i u tom kontekstu razmotriti pitanja skladištenja i sigurnosti snabdevanja", dodala je ona.

Jedna od ideja, koju je predložila Španija, jeste da EU zajednički kupuje gas kako bi iskoristila snagu svog jedinstvenog tržišta od 450 miliona potrošača i formirala strateške rezerve.

Simson je ocenila da vredi analizirati zajedničku nabavku i skladištenje. Prema njenim rečima, iako je povećanje proizvodnje iz obnovljivih izvora dugoročni odgovor na rast cene gasa, kratkoročno bi vlade EU mogle da pruže ciljanu podršku potrošačima direktnim uplatama pomoći onima koji su u najvećem riziku od energetskog siromaštva, smanjenjem poreza na energiju i prebacivanjem tog troška na opšte oporezivanje.

Vlade bi mogle da iskoriste deo novca od prodaje dozvola za emisiju ugljenika u okviru sistema za trgovanje emisijama, za pružanje pomoći građanima, rekla je Simson i dodala da nacionalni regulatori za zaštitu konkurencije istovremeno moraju da suzbiju špekulacije na energetskim tržištima.

Komisija će sledeće nedelje predstaviti predlog tih mera u skladu sa zakonima EU.

- Evropa mora da odgovori na rast cena gasa preduzimanjem brzih koordinisanih akcija na nivou država članica, koristeći snagu svog jedinstvenog tržišta i podizanjem svoje  spremnosti za buduću krizu", poručila je Simson.

Naglasila je da države članice moraju da odgovore zajedno, i da treba i dalje da budu svesne geopolitičkog značaja energije i da razvijaju strateški pristup spoljnoj energetskoj politici.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike