Za pun rezervoar 500 dinara više: Da li će nam vožnja postati luksuz?

28.09.2021

05:33

0

Sirova nafta opet "divlja" jer je Brent dostigao skoro 80 dolara po barelu, što se odražava i na cenu goriva u maloprodaji i u našoj zemlji

Za pun rezervoar 500 dinara više: Da li će nam vožnja postati luksuz?
Copyright RINA

Vozači u Srbiji ovih dana za pun rezervoar goriva (40 litara) treba da izdvoje skoro 6.500 dinara, što je za oko 500 dinara više nego pre samo četiri meseca. Nažalost, s obzirom na to da cena sirove nafte na berzama opet "divlja“, vožnja će postati još skuplja!

I dok je krajem maja ove godine cena nafte Brent iznosila 67 dolara, na pumpama u Srbiji za litar BMB trebalo je izdvojiti u proseku 152 dinara, nešto više od 157 dinara za litar evrodizela i oko 84 dinara za TNG. Samo četiri meseca kasnije cena "crnog zlata“ opet je skočila, pa se proteklog vikenda cena severnomorske nafte Brent približila nivou od 80 dolara za barel (79,23 dolara). I američka WTI nafta je poskupela na 75,09 dolara, što je njen najviši nivo od jula. Uzrok rasta cene sirove nafte posledica je zabrinutosti u pogledu snabdevanja, s obzirom na povećanje tražnje u svetu kako pandemija jenjava, preneo je Rojters.

Sve zavisi od proizvođača i isporuka

- U svim regionima se nastavlja oslanjanje na zalihe usled ograničenosti isporuka - objavila je kompanija ANZ Riserč.

Prema rečima domaćih naftaša, cena sirove nafte na svetskim berzama raste jer je "u toku jedna velika igra cena proizvođača“.

- Poslednjih godinu dana prisutna je pojava da svi očekuju da će pandemija korona virusa da prestane, da će se sve vratiti "u normalu“, a samim tim i da će se tražnja za naftom povećati. Zbog toga proizvođači obećavaju da će povećati količine nafte, i to je procena na oko 400 miliona barela dnevno, ali ne dolazi do toga. A čim je ponuda manja skače cena – kaže za 24sedam Nebojša Atanacković, suvlasnik jedne naftne kompanije.

Kako ističe, trgovina naftom ne izgleda kao kada se kupuje na pijaci jer se kupoprodaja dogovara mesecima unapred, pa treba predvideti kretanja.

Profimedia
Sve zavisi od kretanja cene nafte na svetskim berzama

- To je jedna velika svetska igra cena. Proizvođači nafte ako povećaju količine, cena nafte biće niža. Oni, međutim to ne urade, a onda cena skače... Prognozirati cene berzanske nafte je zato teško – ističe Atanacković.

On smatra da se pre može očekivati smanjenje isporuka nego da se one povećaju jer, kako objašnjava, još uvek nema značajnijeg povećanja potrošnje. A s obzirom na to, samo se može očekivati da će sirova nafta biti još skuplja.

Tržište sporije reaguje na pad cene

Takođe, Atanacković ističe i da se poskupljenje sirove nafte mnogo brže "prenosi“ na cene goriva u maloprodaji svuda u svetu, pa i u Srbiji, dok pojeftinjenje uvek sporije "stiže“. Tako smo imali i na srpskom tržištu mnogo "ažurniju" reakciju prilikom poskupljenja, dok se nedavno smanjenje cene nafte praktično nije ni osetilo.

Ipak, ono što najviše treba da brine jeste to da porast cene naftnih derivata vuče naviše cenu transporta, dodaje Atanacković, a to opet ima uticaja na sve ostalo. Naime, poskupljenje troškova transporta indirektno utiče na povećanje cene finalnog proizvoda ako se radi o uvozu sirovina, ili na maloprodajne cene najrazličitije vrste robe, pre svega uvozne.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović/Pixabay
Cenovni šok za građane Srbije zbog konstantnog rasta cene goriva ove godine

Podsetimo da je gorivo na srpskim pumpama u maloprodaji pre pola godine, početkom marta, bilo dosta jeftinije. Tako je litar BMB koštao u proseku 145 dinara, a dizela 152 dinara. Sada BMB košta 162 dinara, a evro dizel 163 dinara po litru.

Naftaši naglašavaju da je potrošnja derivata nafte na domaćem tržištu u prvih šest meseci ove godine bila veća nego u istom periodu pre pandemije (2019. godine). Kako ističu, sem kovida, postoje i drugi faktori koji mogu izazvati poremećaj na globalnom tržištu nafte, koje je najosetljivije na svetske krize, zbog čega se teško mogu iznositi preciznije prognoze u pogledu cena sirove nafte.

Najveći pad cena sirove nafte dogodio se, podsetimo, početkom 2020. godine, kada je pandemija bila u punom zamahu, i kada je barel teksaške sirove nafte koštao svega 20 dolara. Početkom ove godine cena se znatno oporavila i zabeležen je rast, te je barel premašio iznos od 70 dolara, a već u septembru hrli ka cifri od 80 dolara.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike