Benzin skuplji za 25, dizel za 20 dinara: Da li vozače do kraja godine očekuje nov cenovni udar?

04.08.2021

06:10 >> 11:16

0

Nagli skok cene nafte od početka godine doveo je do poskupljenja goriva u maloprodaji svuda u svetu, pa i u Srbiji

Benzin skuplji za 25, dizel za 20 dinara: Da li vozače do kraja godine očekuje nov cenovni udar?
Copyright 24sedam/Pixabay/Profimedia

Iako je nagli skok cene nafte na svetskom tržištu ove godine doveo do poskupljenja goriva u maloprodaji svuda u svetu, pa i u Srbiji, naftaši uveravaju da se tržište stabilizovalo i da vozači mogu da odahnu. Ne brinu ih ni najnovije prognoze Američke banke (Bank of America) da će cena barela nafte na proleće 2022. dostići čak 100 dolara.

Kako naglašavaju, u prvom polugodištu ove godine ušli smo u period naglog rasta cene nafte na svetskim berzama, pa je zbog toga od 1. januara u Srbiji dizel poskupeo za oko 20 dinara za litar, a benzin za oko 25 dinara. Tako sada u proseku u maloprodaji u našoj zemlji bezolovni benzin BMB košta 161 dinar po litru, a evrodizel 164 dinara.

Pročitajte još

Za većinu vozača u Srbiji to nije utešno. Naprotiv, sumnjaju da će cene goriva u narednom periodu mirovati jer su, kako kažu, navikli na to da ih svaki put kad stanu na pumpu dočeka za dva-tri dinara skuplji benzin.

– Tri puta mesečno stanem da napunim rezervoar i obično sipam bezolovni BMB 95 za 2.000 ili 3.000 dinara. Svaki put se iznenadim kada mi sve manje benzina natoče za isti novac jer je cena za koji dinar otišla naviše. Evo, prošli put je pisalo da litar košta 159 dinara, a sada je već 161 dinar. Sećam se da sam krajem marta benzin plaćala oko 145 dinara – ističe Beograđanka Marina Ilić.

Takođe, nisu optimistične ni prognoze stručnjaka Američke banke, koji predviđaju da će, kako je preneo Blumberg, nafta već na proleće 2022. godine otići na čak 100 dolara za barel.

– Ako se cena nafte ipak vrati trocifrenim brojevima, to će biti prvi put od 2014. godine – istakli su stručnjaci Američke banke.

Uticaj i državnih dažbina

Prema rečima Tomislava Mićovića, generalnog sekretara Udruženja naftnih kompanija Srbije, cene goriva na srpskom tržištu, kao i na tržištima svih zemalja koje svoje potrebe zadovoljavaju uvozom nafte, menjaju se u skladu sa globalnim promenama kotacija derivata nafte i same sirove nafte.

Promo/Udruženje naftnih kompanija Srbije

– Svako tržište ima svoje specifičnosti, ali trendovi promena cena su veoma ujednačeni u svim zemljama. Zapravo, cene se menjaju u skladu sa promenom troškova proizvodnje i distribucije derivata nafte, a u poslednjih godinu i po svedoci smo veoma velikih fluktuacija – kaže za 24sedam Mićović.

Koje će zemlje biti u vrhu ovih dijagrama, a koje pri dnu, dodaje on, zavisi pre svega od nivoa državnih dažbina.

– Makedonija, Bosna i Hercegovina i Bugarska imaju najniže dažbine u regionu, pa samim tim i najniže cene goriva. Cena dizela u Srbiji, upravo zbog najvećih fiskalnih i ostalih obaveza, nalazi se u samom vrhu, dok je cena benzina negde blizu regionalnog proseka, upravo kao i naše dažbine na ovu vrstu goriva – objašnjava Mićović.

Promo/Udruženje naftnih kompanija Srbije

On podseća i da je u 2020. godini, kada smo imali pad cene nafte, i gorivo pojeftinilo.

– U prvom polugodištu 2020. godine, nakon naglog pada cene nafte, cena litre dizela u Srbiji je pala za 32 dinara, a benzina za 27 dinara, a u prvom polugodištu ove godine smo ušli u period naglog rasta cene nafte, i dizel je od nove godine poskupeo za oko 20 dinara za litar, a benzin za oko 25 – ističe naš sagovornik.

“I kupci nafte lutaju”

Mićović nije zabrinut ni zbog prognoza o skoku cene nafte na 100 dolara za barel.

– Prognoze o kretanjima cena nafte do kraja 2021. imaju prilično veliki raspon. Jedni smatraju da smo već dostigli najviše cene u ovoj godini, a drugi da će cena jednog barela nafte brent ubrzo premašiti 100 dolara. Procene se razlikuju za 25 do 30 dolara po barelu, što samo ukazuje na to da je u pitanju jednačina sa velikim brojem nepoznatih i da su ekonomske analize u senci epidemioloških prognoza – smatra on.

Prema njegovim rečima, juče i danas se brent za isporuke u oktobru prodavao i za 75,39 i za 71,1 dolar po barelu.

Pročitajte još

– Ovakve dnevne oscilacije pokazuju da pre svega kupci nafte lutaju po procenama i očekivanjima – kaže Mićović, i dodaje da će odluka zemalja okupljenih u savez OPEC+, da poveća proizvodnju nafte, po svemu sudeći u potpunosti zadovoljiti naraslu potražnju.

– Tako da je najrealniji scenario da će se cena brenta zadržati u rasponu od 70 do 80 dolara po barelu – ističe Mićović.

Kako navodi, cena nafte brent se u proteklih desetak dana stabilizovala na nivou od 73 do 76 dolara po barelu, tako da on ne očekuje veće promene cena goriva ni u Srbiji, ni u regionu.

Instalirajte iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike