Pandemija udarila na cenu nafte: Kina promenila uvozne propise

27.07.2021

06:18

0

Autor: Nikola A.

Oba tipa nafte su juče bila u padu za više od jednog dolara po barelu

Pandemija udarila na cenu nafte: Kina promenila uvozne propise
Copyright Pixabay

Cene nafte su oslabile danas jer investitore brinu izgledi o posustajanju buduće potražnje za gorivom zbog širenja delta soja kovida-19 i promene kineskih uvoznih propisa.

Fjučersi nafte Brent za isporuku u septembru pali za 35 centi ili 0,4 posto, na 73,75 dolara za barel na trgovanju 11 časova po srednjoevropskom vremenu, dok je cena amerčke WTI nafte pala za 44 centa ili 0,6 procenata, na 71,63 dolara po barelu, prenosi Rojters.

Pročitajte još:

Oba tipa nafte su juče bila u padu za više od jednog dolara po barelu.

Broj slučajeva korona virusa nastavio je da raste širom sveta tokom vikenda, a pojedine zemlje su izveštavale i o novim dnevnim rekordinim povećanjima broja zaraženih i produžavanju mere blokade, što bi moglo da se odrazi na usporavanje rasta potražnje za naftom.

Kina, najveći svetski uvoznik sirove nafte, takođe je registrovala porast slučajeva obolelih od kovida-19. Pored toga, aktivnost Pekinga na suzbijanju zloupotreba uvoznih kvota zajedno zajedno sa visokim cenama “crnog zlata” mogli bi da dovedu do spuštanja stope rasta kineskog uvoza nafte u ovoj godini na najniži nivo u poslednje dve decenije, uprkos očekivanom povećanju prerade u drugoj polovini 2021.

Profimedia

Snažna tražnja u SAD-u i očekivani deficit ponude na tržištu pomogli su da se Brent i WTI oporave prošle nedelje od drastičnog pada od 7,0 procenata zabeleženog u ponedeljak i da ostvare prve dobitke u poslednje dve-tri sedmice.

Pročitajte još:

Procenjuje se da će ponuda na globalnim tržištima nafte i dalje biti deficitarna uprkos odluci Organizacije zemalja izvoznica nafte i njenih saveznika da povećaju isporuke tokom preostalog dela godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike