Poljski milijarder dolazi u region: „Emeceta“ u Srbiji i Hrvatskoj menja vlasnika

24.09.2021

08:42

0

Poljski „Merkjuri market“ je u završnoj fazi preuzimanja šesnaest tržnih centara „Emecete“ (Emmezete) u Hrvatskoj i Srbiji od „LCN Kapital partnersa“

Poljski milijarder dolazi u region: „Emeceta“ u Srbiji i Hrvatskoj menja vlasnika
Copyright Gerd Altmann/Pixabay

Transakcija preuzimanja „Emecete“ u regionu vredna je oko 120 miliona evra, otkrio je hrvatski nedeljnik „Lider“, a tu informaciju je potvrdio Slobodan Školnik, predsednik Uprave kompanije „Emeceta Balkans“, prenosi „Jutarnji list“.

„Emeceta“ u Srbiji u svom sastavu ima pet robnih kuća, a u 2019. godini ostvarila je prihod od 29 miliona evra.

„Merkjuri market“ osnovan je 1991. Iz matične Poljske prvo se proširio na Slovačku, a regionalnu ekspanziju pojačao je 2015. kupovinom 18 tržnih centara „Baumaksa“ u Češkoj.

Screenshot: Youtube/Relax & Enjoy Serbia
Novi vlasnik stiže: „Emeceta“ u Novom Sadu

Sada će se jednim potezom proširiti i na Hrvatsku i Srbiju. Preuzevši „Baumaksove“ trgovine u Češkoj, „Merkjuri“ ih je preimenovao u svoje. Stoga će biti zanimljivo videti hoće li i „Emeceta“ doživeti sličnu sudbinu ili će nastaviti da posluje pod sadašnjim imenom.

Vlasnika „Merkjurija“ Jana Papierca magazin „Forbs“ redovno uvrštava među 100 najbogatijih Poljaka, navodeći da je reč o milijarderu koji je 1991. počeo biznis u rodnom Krosnom otvorivši skladište građevinskog materijala, a trenutno raspolaže sa 20 tržnih centara samo u Poljskoj.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike