Manji porezi za firme koje koriste ćirilicu!

21.09.2021

13:58 >> 15:25

0

Autor: S. G.

Izvor: eKapija

Usvojen novi Zakon o upotrebi srpskog jezika prema kome i privreda može očekivati određene olakšice

Manji porezi za firme koje koriste ćirilicu!
Foto: 24sedam/Profimedia

Ukazom o proglašenju Zakona o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma 15. septembra ovaj pravni akt je usvojen, nakon što ga je donela Narodna skupština, a potvrdio predsednik.

Zakonom se uređuje upotreba srpskog jezika u javnom životu i mere za zaštitu i očuvanje ćiriličkog pisma, kao matičnog pisma, piše eKapija.

Posebno je zanimljiv član 5, kojim se mogu ustanoviti poreske i druge administrativne olakšice za privredne i druge subjekte koji u svom poslovanju, odnosno u obavljanju svoje delatnosti, odluče da koriste ćiriličko pismo, što uključuje i korišćenje ćiriličkog pisma u elektronskim medijima i prilikom izdavanja štampanih javnih glasila. Olakšice se mogu uvoditi isključivo poreskim zakonima.

Vlada će osnovati Savet za srpski jezik, koji prati i analizira stanje u oblasti upotrebe srpskog jezika u javnom životu i sprovođenja mera radi zaštite i očuvanja ćiriličkog pisma, kao matičnog pisma i daje preporuke, predloge i stručna mišljenja radi unapređenja tog stanja.

Pročitajte još

Nadzor nad sprovođenjem odredaba zakona obavlja Ministarstvo kulture i informisanja. Za prekršaj su predviđene novčane kazne od 50.000 do 500.000 dinara za kompanije.

Zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srbije, a primenjuje se po isteku šest meseci od dana njegovog stupanja na snagu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam