Koliko ćemo plaćati gas ove zime: Crne slutnje se ostvaruju, cena ponovo probila 590 dolara

30.08.2021

10:47 >> 11:00

0

Evropljani i svet će ove godine drhtati zimi ne samo zbog hladnoće već i cene gasa koju će morati da plate da bi se ogrejali i održali privredu

Koliko ćemo plaćati gas ove zime: Crne slutnje se ostvaruju, cena ponovo probila 590 dolara
Copyright Srbijagas.com

Svet po svemu sudeći čeka jedna hladna zima, ne samo zbog vremena već i zbog cene „plavog energenta“. Cena gasa u Evropi probila je 590 dolara za 1.000 kubnih metara tokom današnjeg trgovanja na londonskoj Interkontinentalnoj berzi Evropa (ICE).

Cena oktobarskih fjučersa gasa na holandskom TTF čvorištu dostigla je jutros na početku trgovanja 592 dolara, prenosi ruska agencija Tass, dodajući da je nešto kasnije skliznula na oko 586 dolara za 1.000 kubika.

Cena gasa u Evropi je prvi put dostigla i prešla nivo od 580 dolara za 1.000 kubnih metara početkom prošle nedelje, da bi samo za nekoliko dana pala za skoro 100 dolara – prvo zbog lažnih informacija o započetim isporukama preko “Severnog toka 2”, a kasnije i zbog izveštaja Gasproma da bi isporuke preko tog gasovoda mogle da dostignu 5,6 milijardi kubnih metara već 2021. godine, navodi Tass.

Tržište je očigledno osetljivo na svaku vest, jer sada je već jasno da se ostvaruju cerne slutnje upoznatih sa problemom. Gasa nema, rezervoari u Evropi su prazni a zima nije daleko i to bi mogao biti veći problem od cene nafte, rekao je nedavno za 24sedam Goran Radosavljević iz Naftnog komiteta Srbije.

Pročitajte još:

Na nedostatak gasa upozorio je i prvi čovek “Srbijagasa“, Dušan Bajatović, koji je rekao da se cena do kraja godine neće menjati u Srbiji, zbog dugoročnog aranžmana sa Gaspromom.

Međutim, neizvesna je cena gasa sledeće godine, jer ugovor važi samo do kraja 2021. godine, mada kako smo već pisali Srbija sada ima adute za pregovore sa Rusima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike