Evropske banke imaju baš veliku „veš-mašinu“: 20 milijardi evra godišnje u poreske oaze

07.09.2021

10:05 >> 10:11

0

Autor: 24sedam

Najveće evropske banke godišnje u proseku knjiže 20 milijardi evra u poreskim oazama, što čini oko sedminu njihove ukupne dobiti

Evropske banke imaju baš veliku „veš-mašinu“: 20 milijardi evra godišnje u poreske oaze
Profimedia

Lista poreskih rajeva u svetu suviše sporo se smanjuje, pa se na listi u juče objavljenom izveštaju Poreske opservatorije EU nalazi se 17 jurisdikcija: Bahami, Bermuda, Britanska Devičanska ostrva, Kajmanska ostrva, Gernzi, Gibraltar, Hongkong, Irska, Ostrvo Man, Džerzi, Kuvajt, Luksemburg, Makao, Malta, Mauricijus, Panama i Katar.

Prema nalazima studije, u periodu od 2014. do 2020. godine čak 65 posto bankarskih profita je prijavljeno da je ostvareno u inostranstvu preko povezanih preduzeća, dok su istraživači utvrdili i dokumentovali neravnotežu između podataka o visini profita koji je navodno ostvaren i knjižen u nekim zemljama i broja zaposlenih koji se tamo nalaze.

Najveći najviše „zastranjuju“

Istraživači su identifikovali nekoliko banaka sa „relativno visokim prisustvom u poreskim rajevima“. Tako je čuvena londonska HSBC banka knjižila u proseku 58 posto dobiti pre oporezivanja u poreskim oazama u periodu od 2014. do 2020. godine, što je čini liderom među zajmodavcima na listi Poreske opservatorije EU, navodi CNBC.

U izveštaju su razmatrane aktivnosti 36 sistemskih evropskih banaka, sa sedištem u 11 zemalja širom Evrope, koje podležu obavezi izveštavanja o poslovanju u svakoj zemlji sveta od 2015. godine, prenosi CNBC.

Nađeno je da je dobit po zaposlenom daleko veća u poreskim rajevima nego u drugim zemljama, pri čemu podružnice banaka u poreskim rajevima prijavljuju visoku profitabilnost i profitne margine.

Istraživači su takođe istakli da je 25 posto profita banaka knjiženo u zemljama u kojima je efektivna poreska stopa niža od 15 procenata.

– Sveukupno, ove činjenice ukazuju na značajno prisustvo i višegodišnju ustaljenu praksu evopskih banaka da koriste poreske oaze. Profitabilnost banaka u poreskim rajevima je abnormalno visoka i iznosi 238.000 evra po zaposlenom, za razliku od oko 65.000 evra u zemljama van tih poreskih utočišta – navode autori studije.

Pročitajte još:

Dodaju da to govori da se profit knjižen u poreskim oazama prvenstveno prebacuje iz drugih zemalja u kojima su bankarske usluge realizovane.

Korišćenje poreskih oaza znatno se razlikuje među bankama, pokazuje analiza. Prema podacima, prosečan procenat dobiti knjižene u poreskim rajevima u periodu između 2014. i 2020. godine iznosio je oko 20 odsto, pri čemu se kretao u rasponu od nula do 58 posto.

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug