Banke se presabrale: Stanovi ipak postaju dostupniji

28.11.2020

09:55 >> 11:41

0

Nakon ignorisanja predloga NBS banke će, izgleda, prepoloviti učešće za stambeni kredit

Banke se presabrale: Stanovi ipak postaju dostupniji
Copyright Pixabay

Odobravanje stambenih kredita za kupovinu prvog stana sa učešćem od 10 odsto je podsticajna, tržišna i dobra mera, smatraju u Udruženju banaka Srbije (UBS).

– Za banke je to dobra prilika da sagledaju svoje mogućnosti i shodno tome preuzmu rizik – rekao je za Tanjug generalni sekretar UBS, Vladimir Vasić.

Odobravanje takvih kredita, koje je letos preporučila Narodna banka Srbije, prva je počela Banka Poštanska štedionica, a na taj korak odlučila se i Rajfajzen banka.

Guvernerka „savetovala“ sniženje

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković požalila se nedavno da banke nisu prihvatile preporuku da smanje učešće za stambene kredite sa 20 na 10 odsto.

– Očigledno da banke smatraju da dovoljno zarađuju od drugih usluga, ali dugoročno to za banke neće biti dobro, jer moraju da se bore za svoje klijente – istakla je Jorgovanka Tabaković.

Od 26 banaka na srpskom tržištu zasad su samo dve primenile mogućnost koju je propisala NBS krajem juna ove godine

Veliko interesovanje za te kredite u prvoj banci koja je to ponudila, Poštanskoj štedionici, potvrdili su za portal 24sedam.

– Banka Poštanska štedionica je od druge polovine juna kupcima prvog stana omogućila stambene kredite uz smanjeno učešće, sada u iznosu od 10 odsto. Kada je reč o kupovini prve nepokretnosti na kredit, polazni troškovi i samo učešće su do sada često predstavljali prepreku klijentima kod donošenja ovako važne životne odluke – kažu za 24sedam u Poštanskoj štedionici.

Oni naglašavaju da je upravo pravovremena odluka NBS stvorila regulatorni prostor za modifikaciju i smanjenje potrebnog učešća ovom specifičnom segmentu kupaca.

– Rezultati posle gotovo četiri meseca primene, mereno brojem primljenih, a sada već i realizovanih kredita sa 10 odsto učešća, govore o izuzetnom interesovanju za ovu vrstu proizvoda, što samo potvrđuje činjenicu da su donete mere jako dobro targetirane i evidentno daju očekivane rezultate – navode u ovoj banci.

Sada je i za stan potrebno manje para, Foto:Profimedia

To potvrđuju i podaci UBS iz poslednjeg kreditnog izveštaja, za septembar ove godine. Ukupna vrednost stambenih kredita porasla je na 458,4 milijarde dinara (3,9 milijardi evra), na poslednji daa septembra u odnosu na godinu dana ranije, uz rast od gotovo 13 odsto.

Kamata ostaje ista

Kada je reč o visini kamatnih stopa na stambene kredite ona je ostala ista, jer visina učešća nema uticaja na visinu kamatne stope.

U Rajfajzen banci kažu da su u svoju ponudu uvrstili stambene kredite sa 10 odsto učešća u skladu sa preporukom NBS, a da je taj model stambenog kredita namenjen samo za kupovinu prvog stana.

– Trenutno u obradi imamo oko 15 zahteva za ovaj model stambenog kredita – navode za Tanjug u Rajfajzen banci.

Kažu da je tražnja za stambenim kreditima  generalno u porastu, a da se ogleda u rastu broja zahteva koje banka dobija za finansiranje.

Maksimalni rok otplate je 360 meseci, ali generalni sekretar UBS Vasić kaže da je dobro da banke daju tu mogućnost, ali da sam klijent treba da odluči kada sagleda visinu učešća, dužinu trajanja kredita i visinu mesečne rate.

Niže učešće na stambeni kredit, objašnjava, na duži vremenski period može da znači nižu mesečnu ratu i klijent treba da odluči da li mu to odgovara i izabere šta mu je pogodnije.

Pročitajte još:

Kakve su šanse da u Srbiji zažive „Zelene javne nabavke”?

Koliko zarađuju srpski softveraši?

Podsetio je da i dalje za one koje kupuju prvu nepokretnost važi povraćaj 10 odsto od PDV-a, te da i tu mogućnost treba ukalkulisati prilikom donošenja odluke.

Euribor vuče na zaduživanje

Korisnike ove vrste pozajmice raduje i to što su kamatne stope za stambene kredite indeksirane u evrima na istorijskom minimumu. Trenutno je tromesečna stopa euribora na nivou od minus 0,53 odsto, i dalje na istorijski najnižim nivoima.

S obzirom na to da je euribor kamatna stopa po kojoj banke u EU pozajmljuju novac, a na koju se oslanjaju i banke na srpskom tržištu, korisnici stambenih kredita mogu biti mirni. Takođe, kako procenjuju sami bankari, euribor će se još dugo zadržati na tako niskom nivou.

Inače, Narodna banka Srbije je promenu propisa koji idu na ruku korisnicima stambenih kredita, obrazlagala pokušajem da podstakne kupoprodaju stanova, a time i samu građevinsku industriju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike