Poskupljuje RTS pretplata? U Skupštinu upućen Predlog izmene Zakona o taksama za javni servis

29.11.2020

15:17 >> 10:15

0

Zakon će stupiti na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srbije, pošto ga Skupština Srbije usvoji.

Poskupljuje RTS pretplata? U Skupštinu upućen Predlog izmene Zakona o taksama za javni servis
Copyright Pexel

Vlada Srbije uputila je u Skupštinu Srbije Predlog zakona o izmenama Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis.

Kako se može videti u predlogu, javna medijska ustanova „Radio televizija Srbije” i javna medijska ustanova „Radio televizija Vojvodine”
delimično se finansiraju iz takse za javni medijski servis, a delimično iz budžeta Republike Srbije i to počev od 1. januara 2016. godine pa do 31. decembra 2021. godine.

Takođe, ovim zakonom pretplata na javni servis uvećava se sa trenutnih 255 dinara na 299 dinara.

Zakon će stupiti na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srbije, pošto ga Skupština Srbije usvoji.

Kako se navodi u obrazloženju zakona koji je predložila Vlada Srbije, polazeći od statističkih podataka o prosečnoj zaradi i visini penzija u Republici Srbiji, visokih inicijalnih troškova štampe i distribucije računa i nesrazmerno visokih troškova kod pokretanja postupka naplate nenaplaćenih potraživanja, s jedne strane, potrebe obezbeđenja uslova za nesmetano obavljanje osnovne delatnosti javnih medijskih servisa, s druge strane, predloženo je kao najcelishodnije rešenje da se u periodu od 1. januara 2021. godine do 31. decembra 2021. godine javni medijski servisi delimično finansiraju iz budžeta Republike Srbije, a delimično iz takse za javne medijske servise. Taksa bi se i dalje naplaćivala preko računa za utrošenu električnu energiju, jer to obezbeđuje visoki stepen naplate takse.

Poskupljenje pretplate obrazloženo je da je iznos takse utvrđen na nivou od decembra 2018. godine, te se predlaže da iznos takse bude uvećan za 44,00 dinara, odnosno da iznos bude 299,00 dinara umesto dosadašnjih 255,00 dinara.

Visina takse jedinstvena je na celoj teritoriji Republike Srbije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike