Dobra vest: Indeksi na svetskim berzama na najvišim nivoima u istoriji

29.11.2020

11:41 >> 16:04

0

Ulagači se nadaju da će vakcinisanje uskoro početi, što bi u dogledno vreme moglo da dovede do normalizacije situacije u najvećim svetskim ekonomijama

Dobra vest: Indeksi na svetskim berzama na najvišim nivoima u istoriji
Copyright Pixabay

Na svetskim berzama cene deonica su prošle nedelje dosegle rekordne nivoe jer su ulagače ohrabrile vesti o razvoju još jedne vakcine protiv koronavirusa i napretku u prenosu vlasti u Beloj kući.

Na Volstritu je Dow Jones prošle nedelje skočio 2,2 odsto, na 29.910 bodova, dok je S&P 500 porastao 2,3 odsto, na 3.638 bodova, a Nasdaq indeks tri odsto, na 12.205 bodova.

Ta tri indeksa dostigla su prošle sedmice nove najviše nivoe u istoriji jer je ulagače ohrabrila vest da je, nakon američkih Pfizera i Moderne, i britanska kompanija AstraZeneca završila testiranje njene eksperimentalne vakcine, koju je razvila u saradnji sa Oxfordskim univerzitetom, i da ona može biti delotvorna oko 90 odsto.

Ulagači se nadaju da će vakcinisanje uskoro početi, što bi u dogledno vreme moglo da dovede do normalizacije situacije u najvećim svetskim ekonomijama. Poslednje vesti sugerišu da bi vakcina mogla biti dostupna pre kraja ove godine.

Pročitajte još: Hrvati zaključali restorane: Oštre mere do 21. decembra

Pročitajte još: Poljoprivreda kao prvi izbor: Dejan Ris otišao na fakultet da bi živeo na selu

Proboj Dow Jones indeksa iznad 30.000 bodova, po prvi put u istoriji, zahvaljuje se i potvrdi američke Uprave za opšte poslove (GSA) da izabrani predsednik Džo Bajden može službeno da započne proces preuzimanja vlasti.

Aktuelni predsednik Donald Tramp poručio je da će njegov tim sarađivati, pa može da započne proces promena u Beloj kući, koji je odgađan nedeljama, iako je Bajden uverljivo pobedio na izborima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: SEEbiz

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike