Ekonomisti: Para nema ali država mora da pomogne

27.01.2021

15:22

0

Pomoć države srpskoj privredi u prevazilaženju efekata korona krize je dobrodošla radi održanja poslovne aktivnosti ali i zaposlenosti ali pitanje je kolik

Ekonomisti: Para nema ali država mora da pomogne
Copyright Foto:Pixanbay/Michal Jarmoluk

Ivan Nikolić sa Ekonomskog instituta ocenjuje da je dobro što se ovog puta pravi selekcija primene mera ali i zapaža da bi trebalo još više pomoći pojedine grane odnosno delatnosti, jer “ne postoji baš čvrst dokaz da linearna pomoć podjednako pomaže svima”.

– Ali dobro, zdravstvena kriza se produžila neočekivano, pojedine zemlje su već iscrpljene, naša je sva sreća zadržala fiskalni prostor za pomoć. To se vidi po tom relativnom pokazatelju udela javnog duga u BDP-u. Dakle, možemo još uvek da značajno pomognemo ekonomiji kako bi ublažili te efekte krize – rekao je Nikolić.

Dobro da nije odjednom

Ivan Nikolić kaže da je ovoga puta dobro, za razliku od prošle godine, što se mere podrške privredi i stanovništvu ne koncentrišu u prvoj polovini godine. – Nadamo se, i tu je ključ i kraj ove krize, da će se zdravstvena situacija popraviti do sredine godine, jer ako potraje zaista će biti za mnoge veoma teško da prežive – zaključio je Nikolić.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić, takođe, ističe da država mora da pomogne svojoj privredi u uslovima krize, ali nije siguran kako će finasirati mere podrške.

On kaže da je glavni problem sa kojim se danas srećemo pogrešna pretpostavka da će epidemija kratko trajati i da neće biti potrebe za ovim trećim paketom mera.

Ivan Nikolić primećuje da same mere neće dovesti do rasta BDP-a od četiri ili pet procenata, ali će pomoći pre svega da se održi zaposlenost i pomoći će da privatni sektor što lakše prebrodi ovu neočekivano dugu krizu.

Pročitajte još:

Biće teško i za državu, dodaje prof. Savić, jer je pretpostavka države da novca ima dovoljno u budžetu na “klimavim nogama” a mere pomoći mogle bi dovesti u pitanje planirani nivo ovogodišnjeg budžetskog deficita.

– Jer, da je para bilo mi ne bismo 2020. zabeležili onakav fiskalni deficit između 8,5 i devet odsto. Ove godine je planiran, ja bih rekao skroman fiskalni deficit, i svi se nadamo, država očekuje da će on da se ostvari, ali već na startu godine imamo značajna trošenja u okviru ovog paketa, i zaista je pod znakom pitanja da li će to biti tako kako je planirano – napominje Savić.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike