Da li privrednike u 2021. očekuju veći nameti?

01.12.2020

16:01 >> 16:07

0

Na eventualno povećanje poreza ukazuje Mreža za poslovnu podršku

Da li privrednike u 2021. očekuju veći nameti?
Copyright Foto:24sedam/Goran Sivački

Kase u gradovima i opštinama u Srbiji su pod velikim pritiskom zbog pandemije, a tokom marta dobile su i nalog da svoje izdatke moraju da smanje za 20 odsto. Privrednici zbog toga strahuju da će im lokalne samouprave od sledeće godine povećati porez na imovinu i druge parafiskalne namete, pišu Večernje novosti.

Na eventualno povećanje nameta firmama ukazuje Mreža za poslovnu podršku, koja navodi da će više detalja biti poznato krajem godine, kada budu definisani lokalni budžeti.

Nekima već stigle nove naknade

– Problem je što firme za istu namenu plaćaju po dve, tri različite naknade, jednu republici, drugu lokalnoj samoupravi, treću nekom fondu koji skuplja novac, na primer, za reciklažu – dodaje koordinator Mreže za poslovnu podršku Dragoljub Rajić.

Prema njegovim rečima, tokom ove godine već su uvedene neke dažbine kroz komunalne usluge, a kompanije u nekim opštinama se žale da su dobile novu naknadu koja se zove protivpožarno održavanje.

Dragoljub Rajić; Foto:
24sedam/Katarina Mihajlović

Sve to im ide kroz komunalne usluge, iako to već plaćaju odvojeno, jer kako dodaje imaju ugovore sa firmama za zaštitu od požara.

– Kompanije plaćaju oko 590 parafiskalnih nameta, a ima čitav niz nerešenih pitanja u vezi sa kriterijumima na osnovu kojih se određuju i zašto se uvode – podseća Rajić.

On dodaje da je neophodno napraviti registar tih dažbina kako bi se znalo kakve su obaveze privrednika, kao i da je ove godine uvedena i ekološka taksa, kao i da mnoga preduzeća izdvajaju za ekološku zaštitu preko komunalnnih usluga.

Nisu najavljeni novi nameti?

Rajić ističe da samo porez na imovinu predstavlja sve teže opterećenje, kao i da se privrednici plaše da će on ponovo biti povećan, kao što je bilo i u prethodnim kriznim situacijama.

Pročitajte još: Gori im pod nogama: Pred novo “zaključavanje” najugroženiji sektori traže hitnu pomoć države

Suprotno mišljenje ima ekonomista Ivan Nikolić koji kaže da nisu najavljeni nikavi novi nameti, ili povećanje poreskih oblika.

– S obzirom na probleme u kojima se privreda nalazi, sumnjam da će lokalne samouprave uspeti da je realizuju, jer im je za to potrebna saglasnost Ministarstva finansija ili Vlade – istakao je Nikolić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike