Referentna kamata NBS ostaje jedan odsto: Zbog struje i goriva blagi rast inflacije

11.02.2021

12:27 >> 13:37

0

Autor: S. G.

Oprezno vođenje monetarne politike potrebno je zbog rasta svetske cene nafte od novembra prošle godine, kao i drugih primarnih proizvoda, navode u NBS

Referentna kamata NBS ostaje jedan odsto: Zbog struje i goriva blagi rast inflacije
Profimedia

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od jedan odsto, saopštila je NBS.

Donoseći takvu odluku, navode u NBS, Izvršni odbor je pre svega imao u vidu da i dalje podsticajno deluju prethodno donete mere monetarne i fiskalne politike i da je najavljen dodatni paket fiskalnih mera. To znači da će koordinisane mere monetarne i fiskalne politike nastaviti povoljno da deluju na uslove finansiranja privrede i građana i rast njihovog raspoloživog dohotka.

– Snažna podrška NBS i Vlade našim preduzećima i građanima obezbediće dostizanje pretkriznog nivoa ekonomske aktivnosti u drugom tromesečju ove godine. Industrijska proizvodnja, promet u trgovini na malo i izvoz već su dostigli pretkrizni nivo, a sa daljim napretkom u procesu vakcinacije, koji je po dosadašnjem uspehu Srbiju svrstao među najbolje zemlje na svetu, očekujemo da će se aktivnost i u ostalim uslužnim sektorima potpuno oporaviti – naglašavaju u NBS.

Narodna banka Srbije; Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Prema njihovim rečima, oporavku domaće tražnje doprineće nastavljena realizacija infrastrukturnih projekata, povoljni uslovi finansiranja postignuti prethodnim ublažavanjem monetarne politike, kao i očuvano tržište rada i u uslovima pandemije.

Velik priliv kapitala

– Na otpornost tržišta rada i značaj paketa ekonomskih mera ukazuju rast zaposlenosti i zadržavanje jednocifrene stope nezaposlenosti tokom pandemije. Prema oceni IO, realizacija najavljenog paketa fiskalnih mera pružiće dodatni podsticaj domaćoj tražnji i ubrzaće ekonomski oporavak. Pored toga, IO naglašava da je priliv kapitala u Srbiju po osnovu stranih direktnih investicija od tri milijarde evra u 2020. bio najviši u regionu i pretežno usmeren u razmenljive sektore, što uz očekivan oporavak eksterne tražnje, treba da doprinese dvocifrenom rastu izvoza ove godine – istaknuto je u saopštenju NBS.

Izvršni odbor NBS je istakao da je započeta osma godina kako je inflacija u Srbiji čvrsto pod kontrolom, na niskom i stabilnom nivou. Prema projekciji NBS, međugodišnja inflacija će se kretati u donjoj polovini ciljanog raspona do kraja perioda projekcije, pri čemu će njen očekivani blagi rast u kratkom roku u najvećoj meri biti rezultat poskupljenja električne energije i naftnih derivata po osnovu više svetske cene nafte.

Cena goriva presudna za inflaciju; Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

– Važan faktor niske i stabilne inflacije bila je i ostala obezbeđena relativna stabilnost deviznog kursa, kao i usidrenost inflacionih očekivanja finansijskog sektora i privrede, koja potvrđuju kredibilitet monetarne politike – navode u NBS.

Neizvesnost i dalje potiče, kako dodaju, iz međunarodnog okruženja i u najvećoj meri se odnosi na efikasnost u upravljanju pandemijom, proizvodnju i distribuciju vakcina na globalnom nivou, što će opredeliti brzinu oporavka svetske privrede i kretanja na međunarodnom finansijskom i robnom tržištu.

Neophodan oprez

Pročitajte još

– Obimne monetarne i fiskalne mere vodećih ekonomija sveta i započeta masovna vakcinacija ublažile su neizvesnost na međunarodnom finansijskom tržištu. Ipak, oprezno vođenje monetarne politike potrebno je zbog rasta svetske cene nafte od novembra prošle godine, kao i drugih primarnih proizvoda, usled rasta očekivanja da je svetska privreda na putanji oporavka – ističe se u saopštenju.

Izvršni odbor NBS ističe da će u fokusu nosilaca ekonomske politike i dalje biti obezbeđenje podrške što bržem oporavku naše privrede, očuvanju proizvodnih kapaciteta, zaposlenosti i daljem rastu izvoznog sektora, kao i povoljnom investicionom ambijentu.

NBS će, kako naglašavaju, nastaviti da pažljivo prati kretanja i uticaj ključnih faktora iz domaćeg i međunarodnog okruženja na inflaciju, finansijsku stabilnost i brzinu ekonomskog oporavka. Kontinuirano će procenjivati sve do sada donete mere kako bi se pružila podrška daljem oporavku ekonomske aktivnosti, bez ugrožavanja cenovne i finansijske stabilnosti.

Instaliraje našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti