Telekom osniva veliki investicioni fond za startap ideje

23.02.2021

09:30 >> 09:33

0

Telekom Srbija dobio je sve neophodne saglasnosti za osnivanje najvećeg investicionog fonda u Srbiji za pomoć startap idejama

Telekom osniva veliki investicioni fond za startap ideje
Copyright Profimedia

To će biti najveći fond venčer kapitala u regionu, najavljuje generalni direktor „Telekoma“ Vladimir Lučić kaže da će to preduzeće uložiti u fond 25 miliona evra u narednih pet godina ali i da će privući razne privatne kompanije da budu deo fonda, pa će fond biti značajno veći od inicijalnog.

– To će biti definitivno najveći fond u regionu. Venčer kapitalje, inače, jedan standardni način finansiranja gde velike korporacije ulažu u startap i digitalne ideje. Zamišljen je kao posebna firma koju će voditi profesionalni menadžment, koji trenutno tražimo u Americi i Izraelu, u zemljama koje su najprepoznatljivije po razvoju startap ideja – kazao je Lučić gostujući na RTS-u.

Lučić navodi da će fond početi sa radom najkasnije do juna a već od septembra počeće da se finansiraju prve startap ideje sa 50.000 do 100.000 evra.

Direktor „Telekoma“ očekuje da će IT sektor biti glavna industrijska grana u Srbiji i njen glavni izvozni proizvod, i kaže da Srbija tu stvarno ima šansu jer je mala je razlika između bogatih i siromašnih zemalja a početno ulaganje u startape nije veliko.

Pročitajte još:

Lučić ističe da će fond biti fokusiran, pre svega, na Srbiju, ali da je plan da ga prošire i na region, od Slovenije do Severne Makedonije.

– Druge godine fonda ćemo probati da budemo deo nekog fonda u Americi ili u Izraela, kako bi povećali prihod našeg fonda i da bi postali deo tih velikih fondova koji pronalaze startapove – naveo je Lučić i dodao da će time sredstva fonda biti znatno veća.

Lučić dodaje da će taj fond biti jedan od način i da se poveća prihod Telekoma od digitalnih servisa.

– Potpuno sam siguran da će ovaj fond pomoći da višestruko poraste vrednost Telekoma Srbije i da i sa tim bude lider u regionu – naveo je generalani direktor Lučić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike