Slovenci spremni da u Srbiju investiraju još?

23.02.2021

12:49 >> 15:46

0

Investiciona konferencija sa Slovenijom sprema se za leto ili jesen

Slovenci spremni da u Srbiju investiraju još?
Copyright Tanjug/AP

Slovenija je jedan od ključnih investitora u Srbiji i u skladu sa tim dogovorili smo se da krenemo sa pripremama za investicionu konferenciju, rekla je danas ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić nakon razgovora sa potpredsednikom Vlade i ministrom privrednog razvoja i tehnologije Slovenije Zdravkom Počivalšekom.

Matić je navela da će vreme održavanja konferencije zavisiti od razvoja epidemiološke situacije ali je za očekivati da se ona održi na leto a najkasnije početkom jeseni.

Slovenci česti gosti

Slovenija je omiljena turistička destinacija za naše građane ali i Slovenci rado dolaze u Srbiju i čine pet odsto stranih turista. Ministarka Matić je istakla j da su potencijali za saradnju Srbije i Slovenije u turizmu  veliki, pre svega u regionalnim okvirima a onda i kroz zajednički nastup na drugim tržištima

– Verujemo da će konferencija dati dodatno ubrzanje porastu investicija i to kako slovenačkih u Srbiji tako i srpskih u Sloveniji – rekla je Matićeva i dodala da bi to moglo da se desi već od naredne godine.

Ona je navela da je spoljnotrgovinska razmena Srbije i Slovenije dobra, pa smo čak i prošle godine, u doba pandemije, ostvarili obim robne razmene od 1,6 milijardi evra.

– Verujemo da će se on i udvostručiti kada se epidemiološki uslovi poprave i poslovanje se bude odvijalo u povoljnijim uslovima – rekla je Matićeva.

Pročitajte još:

Potpredsednik Vlade i ministar privrednog razvoja i tehnologije Slovenije Zdravko Počivalšek je istakao da u budućnosti valja očekivati da potencijali za saradnju dve zemlje budu veći na svim poljima, i da će se uvećati broj od sadašnjih 1.300 firmi iz Srbije ima svoje delove u Sloveniji.

U prilog činjenici da je razmena dve zemlje dobra, naveo je podatke prema kojima je slovenačka strana u Srbiju izvezla roba u vrednosti oko 1,2 milijarde, dok je uvoz iz Srbije u Sloveniju iznosio 800 miliona evra.

– Dobra je i investiciona saradnja. U Srbiji ima skoro milijardu evra slovenačkih investicija, a srpskih u Sloveniji 250 miliona evra – kazao je slovenački ministar.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike