Holivud stiže u Srbiju: Spilberg, veštačka inteligencija i Taj Šeridan

23.03.2021

12:09 >> 14:34

0

Autor: Dejan Ćirić

U najavi su mnogi holivudski projekti koji bi se snimali u našoj zemlji

Holivud stiže u Srbiju: Spilberg, veštačka inteligencija i Taj Šeridan
Copyright Pixabay

Slavni glumac Taj Šeridan i srpski filmski stvaralac i stručnjak za vizuelne efekte Nikola Todorović pokreću novi medijsko-tehnološki projekat “Wonder Dynamics”, koji će poslovati u Novom Sadu i dovoditi velika imena američke produkcije ispred i iza kamere za snimanje u Srbiji.

“Start up” poduhvat „Wonder Dynamics“ koristi veštačku inteligenciju i mašinsko učenje za razvoj najsavremenijih tehnologija i inovativnih produkcijskih alata koji će nezavisnim filmskim stvaraocima sa nižim budžetima omogućiti realizaciju vrhunskih vizuelnih efekata na nivou najvećih blokbaster ostvarenja. U cilju postizanja vrhunskih rezultata, kompanija planira da zaposli dodatne stručnjake za vizuelne efekte, animacije i mašinsko učenje.

Uz to, Todorović i Šeridan najavljuju mnoge holivudske projekte koji bi se snimali u Srbiji, uključujući i njihove filmove na kojima rade.

– Veštačka inteligencija će biti sledeća velika revolucija u Holivudu i nema sumnje da će „Wonder Dynamics“ razvojem svoje tehnologije u Srbiji predstavljati najbolji potencijal za privlačenje stranih filmskih produkcija – navodi se u saopštenju ove kompanije.

Profimedia

U savetodavnom odboru „Wonder Dynamcis“ nalaze se značajna imena svetske kinematografije, poznati američki investitori i vodeći stručnjaci za razvoj veštačke inteligencije. U timu se nalaze – pre svega jedan od najpopularnijih svetskih autora, filmski reditelj i producent Stiven Spilberg, kao i režiser, scenarista i producent planetarno popularnih filmova iz “Marvel” serijala Džo Ruso, koji je režirao najuspešniji film u istoriji „Osvetnici – Kraj igre“, sa rekordnom zaradom na blagajnama. Osim njih, u Odboru su preduzetnik Džošua Bar, holivudski producent Teri Daglas, predavač na Univerzitetu Kalifornije u Berkliju i Google naučnik Angdžo Kanazava, investitor Robert Švab, profesor Tehnološkog instituta u Masačusetsu (MIT) i šef odeljenja za veštačku inteligenciju Antonio Toralb, kao i predsednik kompanije “Film Finances, Inc.” Gregori Tratner.

Profimedia

– Danas je snimanje filma izuzetno skupa investicija, zato verujemo da će naš „Wonder Dynamics“ projekat biti od velike pomoći filmadžijama – izjavio je stručnjak za vizuelne efekte Nikola Todorović, dodajući da je tehnološki napredak u Holivudu oduvek omogućavao lakše, jeftinije i kreativnije načine snimanja filmova.

– Kao što je inovacija digitalnih kamera omogućila snimanje nezavisnih filmova ili kompjuterski napredak CG i 3D animinirane filmove, tako će veštačka inteligencija stvoriti potpuno novi način u procesu stvaranja filma i doprineti još većoj sinergiji IT sektora i filmske industrije – analizirao je Todorović.

Prema njegovim rečima, veštačka inteligencija je još u začetku, ali ne sumnja da će biti jedna od najvećih revolucija koju je filmska industrija doživela. Navodi da začetak inovacija omogućava izjednačavanje uslova u kojima svi imaju priliku da se takmiče i igraju glavnu ulogu u oblikovanju budućnosti.

Profimedia

– Zbog toga mislim da je ovo velika prilika za Srbiju da se na vreme postavi kao lider na tržištu i što je najvažnije da omogući talentovanoj deci iz naše zemlje da ispričaju svoje priče – zaključio je filmski autor iz Srbije.

Slavni holivudski glumac mlađe generacije Taj Šeridan karijeru je započeo sa samo jedanaest godina sa Bredom Pitom u filmu “Drvo života” Terensa Malika. Svetski proboj je stekao u blokbasterima “Igrač broj 1”, koji je režirao Stiven Spilberg prema romanu Ernesta Klajna, “Leto na obalama Misisipija, a odigrao je i ulogu Kiklopa u „Marvel“ filmskom serijalu o super herojima “X-Men: Mračni Feniks” i “X-Men: Apokalipsa”.

– Mi u Wonder Dynamics-u smo okrenuti korišćenju najnaprednijih tehnologija u cilju daljeg razvoja filmske industrije, pomeranju granica narativnog filmskog stvaralaštva i stvaranju novih mogućnosti u okviru industrije – stoji u zvaničnoj izjavi holivudskog glumca Taja Šeridana.

Taj Šeridan/Profimedia

– Veoma smo srećni što razvijamo ovaj projekat u Srbiji, zemlji koja ima obilje neverovatnih talentovanih mladih ljudi, kako među VFX umetnicima, tako i među inženjerskim zajednicama koje se bave veštačkom inteligencijom. Nastavljamo da istražujemo kako će izgledati budućnost filmskog stvaralaštva i radujemo se saradnji između naših timova u Los Anđelesu i Novom Sadu – zaključio je Šeridan.

Pročitajte još

Glumca u aprilu očekuje premijera novog filma “Putnici” (Voyagers), u kome glumi sa Kolinom Farelom, dok trenutno snima “Teneder Bar” sa Benom Aflekom, u produkciji Džordža Klunija za “Amazon” platformu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike