Mobilni internet u Srbiji za petinu jeftiniji nego 2020. godine

15.04.2021

10:21

0

Prosečena cena gigabajta data protoka na mobilnom telefonu je za 30 dinara manja nego u 2019. godini

Mobilni internet u Srbiji za petinu jeftiniji nego 2020. godine
Copyright Pixabay

Prosečna cena jednog gigabajta podataka koje su korisnici mobilni telefona plaćali operatorima u Srbiji 2020. godine je bila 128 dinara (1,3 dolara). To je za 30 dinara manje nego u prethodnoj godini, dok se pre dve godine za istu količinu mobilnog internet u proseku izdvajalo oko 478 dinara (4,83 dolara), objavio je Startit.

Srbija je po cenama interneta preko mobilne telefonske mreže na 72. mesto, što je smešta u gornju trećinu zemalja po skupoći, pokazuje najnovije istraživanje kompanije Cable.co.uk, koja je proveravala cenu jednog gigabajta u 230 zemalja sveta.

U istraživanju, koje je preneo Startit, kaže se da su od Srbije skuplji Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Albanija, u kojoj jedan gigabajt u proseku košta 2,80 dolara, a jedino je u Severnoj Makedoniji internet jeftiniji – 0,96 dolara.

U Izraelu svega pet centi

Najjeftiniji mobilni internet na svetu ima Izrael, od svega 0,05 dolara, što je duplo manje u odnosu na prethodnu godinu, a i u 2019. su ga plaćali manje od jednog dolara. U Izraelu tri četvrtine stanovnika poseduje pametni telefon, a najveći deo zemlje je  pokriven 4G mrežom.

Italija je najjeftinija od evropskih zemalja sa 0,27 dolara po gigabajtu. U toj zemlji se desetak operatera utrkuje za najpovoljniju uslugu, a trenutno se prelazi sa 4G na 5G mrežu.

Pročitajte još:

U 53 zemlje za gigabajt se plaća manje od jednog dolara, a među njima su i Francuska, Danska, Kuvajt, Kamerun, Rusija, Australija, Indija, Poljska, Pakistan, Kina, Čile, Sudan, Turska…

Kada govorimo o najskupljim zemljama, tu je Ekvatorijalna Gvineja sa 49,676 dolara za gigabajt, zatim Foklandska ostrva (44,56), a cene veće od 10 dolara su u još 12 država.

U 90 zemlja cena je između jednog i dva dolara, dok je u 46 država skuplji od pet dolara.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike