Revolucija: Masterkard se sprema na sud zbog prevelikih naknada

12.12.2020

09:16 >> 17:57

0

Sud u Britaniji odobrio je danas podizanje kolektivne tužbe protiv Masterkarda, teške 15,3 milijarde evra

Revolucija: Masterkard se sprema na sud zbog prevelikih naknada
Copyright Profimedia

Tužba je podnesena zbog više naplaćenih naknada za preko 46 miliona ljudi u Britaniji tokom petnaestogodišnjeg perioda.

Kompanija „Masterkard“ je saopštila danas da nijedan potrošač iz Velike Britanije nije tražio pokretanje postupka protiv ove kartičarske kuće, već da „iza toga stoje advokati iz SAD“.

– Apsolutno odbacujemo ove navode i znamo da platne tehnologije kompanije „Masterkard“ krajnjim korisnicima pružaju značajne i opipljive vrednosti. Nijedan potrošač iz Velike Britanije nije tražio pokretanje ovog procesa. Iza njega stoje oportunistički advokati iz SAD-a koje podržavaju organizacije čiji je primarni fokus sopstvena zarada – kažu iz ove kuće.

Dodaju da će tražiti od Apelacionog suda za zaštitu konkurentnosti “da predupredi ozbiljan rizik od toga da tržište krene pogrešnim putem ulaska u režim nove kolektivne tužbe na osnovu slučaja koji je suštinski pogrešan i neosnovan”.

A upravo to „druga strana“, advokati koji u ovom slučaju zastupaju interese miliona malih klijenata koji ne mogu do skupe pravde protiv bogatih međunarodnih kompanija, smatraju kao mnogo važnijie u ovom slučaju nego samo kazniti „Masterkard“.

Dozvoljavanje kolektivne tužbe, ili „klasne akcije“, kako e ot tamo zove, je “revolucija u Egleskom pravu“, kaže Entonu Meton, potpredsednik pravne firme „HAusfeld“, koje je zastupala druge kolektivne tužbe.

Pročitajte još:

Srpsko zlato se gomila u nebo, a biće ga još 

Hotelijeri predlažu: Zašto je manji PDV zapravo dobar za sve

Ovaj složen slučaj, koji je krenuo nakon što je „Masterkard“ izgubio na žalbi protiv odluke Evropske komisije i 2007. godine da je njihova naknada bila u domenu nelojalne konkurencije, mogao bi doneti svakom odraslom Britancu 300 funti.

– „Masterkard“ je uspostavio velike naknade za transakcije u produženom periodu na način koji je predstavljao nevidljivu taksu za potrošače u Velikoj Britaniji“, kaže Volter Meriks, advokat koji vodi akciju.

Velika „međubankarska“ naknada, odnosno naknada koju kartičarska kuća naplaćuje od banaka na ime usluge, bezbednosti i inovacije, pada na posredno teret trgovaca u čijim se radnjama koriste kartice a u krajnjoj instanci na potrošače, jer zbog veće naknade skuplja je i roba koju kupuju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Rojters

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike