Sprema se podela 650 milijardi dolara: MMF raspoređuje specijalna prava

09.07.2021

07:22

0

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda odobrio je preraspodelu specijalnih prava vučenja (SDR) da bi se siromašnije zelje lakše borile s kovidom

Sprema se podela 650 milijardi dolara: MMF raspoređuje specijalna prava
Copyright Foto:Pixabay/PublicDomainPictures

MMF sprema preraspodelu vrednu 650 milijardi dolara, koja bi u devizne rezerve 190 zemalja članica stigla do kraja avgusta.

Izvršna direktorka MMF-a, Kristalina Georgieva, izjavila je da će sada predstaviti predlog raspodele SDR-ova, najobimniji u 77-godišnjoj istoriji ove međunarodne finansijske institucije, bordu guvernera Fonda i predstavnicima svih zemalja članica MMF-a, izveštava Rojters.

– Ovo je izuzetan podsticaj privredne aktivnost u svetu. Dodela SDR-ova povećaće likvidnost i rezerve svih naših zemalja članica, učvrstiće poverenje i ojačati otpornost i stabilnost globalne ekonomije – navela je Georgieva u saopštenju objavljenom uoči dodnevnog sastanka ministara finansija i guvernera centralnih banaka G20 u Veneciji, koji počinje danas.

Iznos gotovo utrostručen

MMF je u prethodnoj globalnoj finansijskoj krizi, 2009. godine, podelio SDR rezerve u iznosu od 250 milijardi dolara zemljama članicama kako bi pomogao da se ublaže posledice globalne finansijske krize. SDR su imovina MMF-a koju se pravi prema korpi valuta – dolar, evro, jen, funta i juan.

Prava SDR se nalaze u deviznim rezervama svake zemlje a da bi mogle da troše dodeljeni iznos, države prvo moraju da ih zamene za neku od osnovnih „čvrstih valuta“, što od njih zahteva da nađu zemlju partnera koja je voljna za razmenu.

Georgieva je rekla da će nova alokacija SDR-a, koju su u aprilu prvo podržale vodeće ekonomije G20, imati pozitivan efekat na sve zemlje članice MMF-a, a posebno će pomoći ugroženim zemljama da pojačaju svoj odgovor na kovid krizu.

Pročitajte još:

Dodala je da će se Fond aktivno angažovati sa zemljama članicama u narednim mesecima kako bi “utvrdio održive opcije za dobrovoljno kanalisanje SDR-ova iz bogatijih članica radi podrške našim siromašnijim i ranjivijim zemljama”.

Očekuje se da će zvaničnici finansija G20 tokom naredna dva dana razgovarati o potencijalnim iznosima instrumenta SDR-a, kako za zemlje sa niskim prihodima, tako i nekim ranjivim zemljama sa srednjim prihodima i malim ostrvskim državama.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike