Ne pristajte na prvu cenu stana: U oglasu vas deru, a realnost je potpuno drugačija

18.07.2021

07:38 >> 10:57

0

Prosečna oglašavana cena u Beogradu može da ide i više od 40 odsto od prosečne prodajne cene na nekoj opštini, a slična je situacija i u Nišu i Kragujev

Ne pristajte na prvu cenu stana: U oglasu vas deru, a realnost je potpuno drugačija
Foto:24sedam/ Goran Sivački

Tržište nekretnina u Srbiji neočekivano nastavlja da “buja“, i što se tiče cena i što se tiče prodaje, pokazuju podaci zvanične statistike. Cene su i barem 15 odsto više nego što su bile u ovo doba prošle godine. Ipak, to ne znači da bi kupci zbog “podivljalog“ tržišta trebalo da pristanu na svaku cenu koju im je prodavac ponudio.

Na tržištu se jasno vidi velika razlika između oglašavanih cena i cena po kojima se stanovi i kuće zaista i prodaju, kažu iz 4zida.rs, veb portala specijalizovanog za oglašavanje nekretnina.

– Prosečna oglašavana cena stanova u starogradnji je, na primer, za celu teritoriju Beograda 1.801 evra po kvadratnom metru, a prosečna prodajna cena, pokazuju podaci Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) iznosi 1.459 evra. Na osnovu ovoga vidimo da su prodajne cene nekretnina oko 20 odsto niže u odnosu na cene u oglasima – kaže za 24sedam Jasmina Gavrilov Dražić, PR menadžer u 4zida.rs.

Prošao “bum“ poslovnih zgrada?

Prema dostupnim podacima, od polovine 2020. godine stagnira, odnosno blago opada, prodaja poslovnih objekata i broj građevinskih dozvola za poslovne zgrade.

– Možemo zaključiti da je pojava korona virusa promenila planove brojnih kompanija, da se više radi od kuće, te su i kompanije i investitori manje zainteresovani da kupuju poslovne objekte ili ulažu u izgradnju – konstatuje Gavrilov Dražić.

Slično je i sa novogradnjom, gde je prosečna oglašavana cena u Beogradu 2.329 evra za kvadrat, a prosečna prodajna cena 1.981 evra.

Srbija, po tempu cena, ne zaostaje za Beogradom

Rastom cena, ali i razlikom oglašavanih i prodajnih cena od prestonice se ne razlikuju ni veći gradovi u “unutrašnjosti“. U Novom Sadu, Nišu i Subotici razlika između oglašavane i prodajne cene stanova u starogradnji se isto kreće u rasponu od 15 do 20 odsto, pri čemu je najmanja razlika u Nišu, a najviša u Subotici.

Oglašene i prodajne cene starogradnje, Ilustracija 24sedam/podaci 4zida.rs

Kod novogradnje u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu cena se, u odnosu na onu oglašenu spušta za 10 do 15 odsto. U nekim slučajevima i do 20 odsto, ali to je obično u situacijama kada se od investitora kupuju stanovi na početku izgradnje, u tzv. sivoj fazi.

– Zanimljivo je da je prodajna cena novogradnje u Subotici tek 70 evra po kvadratu niža od oglašavane cene, te vidimo da su u ovom gradu investitori najmanje spremni da koriguju cenu. Kako kažu, u ovom gradu vlada veliko interesovanje za novogradnjom. Gotovo sve što se sagradi se rasproda još u sivoj fazi, te je sigurno i ovo jedan od razloga što ne moraju da snižavaju cene za svoje kupce. S druge strane, prodajna cena novogradnje u Nišu je gotovo 35 odsto niža od one koja stoji u oglasima – ističe Gavrilov Dražić.

Kod nekretnina samo “padaju rekordi“

Iz godine u godinu tržište nekretnina u Srbiji beleži rekorde. Obično se to odnosi na povećanje obima ukupno novca u prometu u odnosu na prethodne godine, ali i na cene nekretnina. Tokom juna 2021. godine u Srbiji je zaključen 14.121 ugovor o kupoprodaji nepokretnosti, prema podacima RGZ-a.

Oglašene i prodajne cene novogradnje, Ilustracija 24sedam/podaci 4zida.rs

– Ovo predstavlja povećanje od 16 odsto u odnosu na jun 2020. a ako pogledamo pretpandemijsku 2019. godinu, onda je rast za neverovatnih 46,5 odsto – ističe naša sagovornica.

Značajan rast se vidi i u pogledu broja izdatih građevinskih dozvola. Poređenje aprila 2019. godine i aprila 2021. godine daje gotovo dupliran broj prijava za novoizgrađene stanove.

Pročitatje još:

– Veći broj novoizgrađenih objekata, osim što će povećati ponudu, za koju gotovo svi učesnici na tržištu nekretnina kažu da je manja od potražnje, direktno će uticati i na cene kvadrata, ne samo novogradnje, nego i starogradnje – zaključuje Jasmina Gavrilov Dražić iz 4zida.rs.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi