Inflacija u evrozoni za mrvicu niža, ali daleko je još 2%

02.07.2024

11:46

0

Godišnja stopa inflacije u evrozoni je, prema preliminarnoj "fleš" proceni, u junu pala u odnosu na međugodišnju iz maja

Inflacija u evrozoni za mrvicu niža, ali daleko je još 2%
Ilustracija - Copyright Profimedia

Sa majskih 2,6% inflacija je u evrozoni u junu pala na 2,5%, kaže "fleš" procena Evrostata, u kojoj se dodaje da je to „u skladu sa tržišnim očekivanjima“.

Unutar tog proseka, hrana, alkohol i duvan su poskupeli za 2,5% međugodišnje, a cene energije za 0,2%. U oba slučaja rast cena bio je na godišnjem nivou sporiji nego u maju.

Cene usluga u evrozoni u istom periodu porasle su za 4,1% međugodišnje, a industrijski proizvodi, osim energije, za 0,7%, u oba slučaja istim tempom kao u maju.

Screenshot: Eurostat
Inflacija u evrozoni u poslednjih 10 godina

 

Na mesečnom nivou je inflacija u evrozoni porasla za 0,2% u odnosu na maj, istim tempom kao prethodnog meseca.

Godišnja stopa bazne inflacije u evrozoni je u junu iznosila 2,9 odsto, dakle ostala je na istom nivou kao u maju, navodi se na veb stranici Evrostata.

Ako obratimo pažnju na četiri najveće privrede evrozone, godišnja inflacija u Nemačkoj je u junu pala sa majskih 2,8% na 2,5%, kao i inflacija u Francuskoj, sa 2,6% na 2,5% i Španiji, sa 3,8% na 3,5%.

Nasuprot tome je godišnja stopa inflacije u Italiji u junu porasla sa majskih 0,8% na 0,9%, kao i Holandska sa 2,7% na čak 3,4%.

Evrostat meri inflaciju harmonizovanim indeksom potrošačkih cena (HICP), a rezultati koje donosi ova metodologija ponekad se razlikuju od podataka koje objavljuju države u evrozoni.

 Potrošači u evrozoni u narednih 12 meseci očekuju inflaciju od 2,8 odsto, zaključak je istraživanja Evropske centralne banke (ECB) za maj.

Potrošači očekuju 2,3% u narednim godinama

Rezultat pokazuje da su inflatorna očekivanja potrošača niža u odnosu april kada su iznosila 2,9 odsto i istovremeno najniža od septembra 2021.  

Građani evrozone očekuju da će inflacija u naredne tri godine iznositi 2,3 odsto, što takođe predstavlja blagi pad u odnosu na 2,4 odsto iz aprila, navodi se na sajtu ECB.

Potrošači smatraju da će njihov nominalni prihod u sledećih 12 meseci porasti za 1,2 odsto, dakle znatno sporijim tempom od stope rasta inflacije.

Anketirani građani evrozone očekuju blag ekonomski pad od 0,8 odsto u narednih godinu dana, kao i nezaposlenost od 10,7 odsto.

Istraživanje je obavljeno onlajn na uzorku od oko 19.000 odraslih potrošača iz 11 zemalja evrozone.

Anketa je sprovedena u Belgiji, Nemačkoj, Španiji, Francuskoj, Italiji, Holandiji, Irskoj, Grčkoj, Austriji, Portugaliji i Finskoj.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike